settings icon
share icon
Питање

Шта је Исус мислио када је обећао изобилан живот?

srpski
Одговор


У Јовану 10:10, Исус је рекао: „Лопов долази само да украде, закоље и упропасти; ја сам дошао да имају живот и да га имају у изобиљу." За разлику од лопова, Исус не долази из себичних разлога. Он долази да даје, а не да узима. Он долази да би људи у Њему могли да имају живот, који има смисла, сврху, радост и који је вечан. Ми примамо овај изобилан живот у тренутку када Њега прихватимо као Спаситеља.

Реч „изобилан" у грчком је периссон што значи „у великој мери, немерљиво, са вишком, количински толико изобилно, знатно више него што би неко очекивао". Укратко, Исус нам обећава много бољи живот него што можемо да замислимо, стално подсећање на 1. Коринћанима 2:9 „Што око не виде, и ухо не чу, и у људско срце не дође, што уготови Бог онима који га љубе." Апостол Павле нам говори да је Бог у стању да учини много више од оног што тражимо или мислимо и то чини својом силом, која је у нама ако Му припадамо (Ефесцима 3:20).

Пре него што почнемо да замишљамо раскошне куће, скупа кола, крстарење светом и много новца са којим не знамо шта ћемо да радимо, треба да застанемо и размислимо о чему Исус подучава када је у питању вечни живот. Библија нам говори да богатсво, добар глас, позиција у друштву и моћ у овом свету нису Божији приоритети (1. Коринћанима 1:26-29). Када је у питању економски,академски и социјални статус, већина хришћана не долази из повлашћених слојева друштва. Стога, јасно је да се изобилан живот не састоји од изобиља материјалних ствари. Да је то случај, Исус би био најбогатији човек. Али, истина је управо супротна (Матеј 8:20).

Изобилан живот је вечни живот, живот који почиње у тренутку када дођемо Христу и примимо га као Спаситеља и који се наставља током вечности. Сам Исус даје библијску дефиницију живота – посебно вечног живота: „А ово је вечни живот, да познају тебе, јединога правога Бога, и Исуса Христа кога си послао" (Јован 17:3). Ова дефиниција не помиње дужину живота, здравље, просперитет, породицу или занимање. У ствари, једино што помиње је познавање Бога што је кључ за истински изобилан живот.

Шта је изобилан живот? Прво, изобиље је духовно изобиље, не материјално. У ствари, Бог није претерано забринут физичким околностима наших живота. Он нас уверава да не треба да бринемо у вези са тим шта ћемо да једемо или како да се обучемо (Матеј 6:25-32; Филипљанима 4:19). Физички благослови могу и не морају да буду део живота чији је центар Бог; ни наше богатство, ни наше сиромаштво нису сигуран показатељ нашег статуса пред Богом. Соломон је имао све материјалне благослове на располагању, а ипак, сматрао их је бесмисленим (Проповедник 5:10-15). Са друге стране, Павле је био задовољан у којим год физичким околностима да се нашао (Филипљанима 4.11-12).

Друго, вечни живот, онај живот којим је хришћанин истински окупиран, није одређен трајањем, већ односом са Богом. Зато, када се обратимо и примимо дар Светог Духа, речено нам је да већ имамо вечни живот (1. Јованова 5:11-13), мада не и у његовој пунини. Дужина живота на земљи није синоним за изобилан живот.

На крају, живот једног хришћанина врти се око „раста у благодати и познању Господа нашега и Спаситеља Исуса Христа (2. Петрова 3:18). Ово нас учи да је изобилан живот сталан процесс учења, вежбања и сазревања, као и падања, опорављања, прилагођавања, истрајавања, преброђивања, јер у нашем садашњем стању „сад гледамо као помоћу огледала" (1. Коринћанима 13:12). Једног дана видећемо Бога лицем у лице и познаваћемо Га у потпуности, као што ћемо и себе спознати у потпуности (1. Коринћанима 13:12). Нећемо се више борити са грехом и сумњом. Ово ће бити потпуно испуњен изобилан живот.

Иако је природно да желимо материјалне ствари, наша перспектива,као хришћана, мора да се преобрази (Римљанима 12:2). Као што постајемо нова створења када долазимо Христу (2. Коринћанима 5:17), тако и наше разумевање „изобиља" мора да се преобрази.

Изобилан живот састоји се од изобиља љубави, радости, мира и остатка плодова Духа (Галатима 5:22-23), а не изобиља „ствари". Састоји е од живота који је вечан и стога, наши интереси усмерени су на оно што је вечно, а не тренутно. Павле нас упозорава. „Мислите на оно што је горе, а не што је на земљи. Ви сте, наиме, умрли и ваш живот је са Христом у Богу сакривен" (Колошанима 3:2-3).Врати се на Српску страну

Шта је Исус мислио када је обећао изобилан живот?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries