settings icon
share icon
Питање

Да ли је абортус убиство?

srpski
Одговор


Тема абортуса је можда једна од највише емотивно набијених тема данашњице. Потребна је храброст да би се добио искрен одговор за оне који су су обављали абортусе и жене које су имале абортус. Свето писмо јасно говори да је убиство лоше (Излазак 20:13). Међутим, у неким случајевима Свето писмо не забрањује убиство. Од војника који се боре за своју земљу се очекује да убију војнике са супротстављене стране (Исус Навин 11:20). То није убиство. Животиње се убијају ради хране и жртвовања (Излазак 24:5; Постанак 9:3–4). То такође није убиство.

Убиство је, по дефиницији: „убијање једног човека од стране другог, а које је незаконито, и са предумишљајем". Убиство је незаконито убијање, тј, убијање које је почињено као осуда једног човека над другим, због личних (а не домовинских) разлога. Свето писмо стално осуђује убиство као обележје злог друштва (Поновљени закон 5:17; Исаија 1:21; Осија 4:2; Матеј 5:21). Да бисмо утврдили да ли је абортус убиство, требало би да узмемо две ствари у обзир: прво, да ли је фетус у утроби заиста људско биће, и друго, ако је фетус дете, да ли можемо са правом абортус да назовемо убиством, са обзиром на то да је озакоњен у већини држава. Ако је убиство незаконито убијање, логично је сматрати да законито убијање није убиство.

Један од разлога што је убиство незаконито је тај што није етично да једна особа једнострано донесе одлуку о судбини неке друге. У старозаветном закону, убица не би доживео смртну казну ако није постојало неколико сведока: „Ко би хтео погубити човека, по сведоцима нека погуби крвника; али један сведок не може сведочити да се ко погуби" (Бројеви 35:30). У рату, војници не одлучују да убјају из неких својих разлога, већ ради народног интереса – ако се боре за поштену нацију, национални интерес је да се заштите невини цивили од одређене опасности. Абортус је другачији проблем. Абортус је убиство на основу мајчине једностране одлуке и избора. Такво ничим изазвано убиство немоћних је неетично и абортус би требало да се дефинише у сваком друштву као убиство – осим ако фетус није човек. Ако је фетус само маса безличне материје, или нешто мање од човека, убијање не би ималу исту етичку проблематику и не би се сматрало убиством.

Да ли је фетус људско биће? Или нешто друго? Са биолошке таке гледишта, људски живот почиње зачећем. Када се мајчина јајна ћелија споји са очевим сперматозоидом, они се сједине и стварају нови низ ДНК који је који је личан и у потпуности јединствен. ДНК је кодирана информација, мапа за развој и раст новог људског бића. Није потребно ништа да јој се дода, јер је зигот у утроби подједнако људско биће колико и мајка у чијој утроби се налази. Разлика између фетуса и свакога од нас је старост, место и ниво зависности од других. Када мајка прекине процес развоја фетуса, она уништава један јединствен живот.

Свето писмо јасно говори да је зачеће почетак људског живота. Самсон је рекао: „...јер сам назиреј Божји од утробе матере своје" (Судије 16:17). Он говори о себи док се није ни родио као о ономе који је већ био оно што је Бог за њега планирао да буде – назиреј. Давид каже: „Јер си Ти створио шта је у мени, саставио си ме у утроби матере моје" (Псалам 139:13). И овде видимо да Давид говори о себи као о особи у утроби. Затим каже: „Заметак мој видеше очи Твоје, у књизи је Твојој све то записано, и дани забележени, кад их још није било ниједног" (Псалам 139:16).

Давид је говорио да је Бог планирао све његве дане док је још био у утроби мајке. И ово говори о томе да зачето биће од самог почетка личност а не у тренутку када се роди. Видимо да је Бог имао и за Јеремију план пре рођења: „Пре него те саздах у утроби, знах те; и пре него изиђе из утробе, посветих те; за пророка народима поставих те" (Јеремија 1:5).

Свето писмо сматра да је фетус нерођено дете, планирано људско биће које Бог формира од тренутка зачећа. Због тога, заиста није битно шта људска правна наука каже, нити у којој мери је у друштвеном и политичком смислу абортус прихватљив. Божији закон има право преимућства. Мајка која одлучи да прекине живот друге особе, једнострано доноси ту одлуку и то је одувек била и биће дефиниција убиства.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је абортус убиство?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries