settings icon
share icon
Питање

Шта значи да пребивамо у Христу?

srpski
Одговор


Да "пребивам" је да живим, да продужим или да останем ; да пребивам у Христу означава да живим у Њему или да останем у Њему. Када се нека особа спаси, за њу се каже да је "у Христу" (Римаљанима 8:1; 2. Коринћанима 5:17), и да је сигурна у трајном односу (Јован 10:28–29). Стога, пребивање у Христу није неки нови ниво хришћанског искуства, доступан само некима, него је стање свих истинских верника. Разлика између оних који пребивају у Христу и оних који не пребивају у Христуи, је разлика између спашеног и неспашеног човека.

О пребивање у Христу учимо у 1. Јовановој 2:5–6, где је то синоним за "познавање" Христа (стихови 2 и 3). Касније у истом поглављу, Јован изједначава „остајање" у Оцу и Сину са обец́ањем вечног живота (стихови 24 и 25). Библијски, „пребивање", „остајање у" и „познавање" Христа су референце за једно исто нешто: спасење.

Израз пребивање у Христу представља присан, близак однос, а не само површно познанство. У Јовану 15: 4–7, Исус говори својим ученицима да је од кључне важности да црпе живот од Њега, користец́и слику грана спојених у лозу: "Останите у мени и ја ћу остати у вама. Као што лоза, сама од себе, не може да доноси род ако не остане на чокоту, тако ни ви не можете да доносите плод ако не останете у мени. Ја сам чокот, а ви сте лозе. Ко остане у мени и ја у њему, тај доноси много плода, јер без мене не можете ништа чинити. Ако неко не остане у мени, тај се избацује као одсечена лоза, те се суши, а као такву је скупљају и бацају у ватру, па је спаљују. Ако останете у мени и ако моје речи остану у вама, тражите што хоћете и добићете."

Без тог виталног сједињења са Христом које спасење пружа, не може бити живота и продуктивности. На другим местима Библија наш однос с Христом пореди са односом тела и главе (Колошанима 1:18) — другог суштинског савеза.

Неки људи мисле да упозорење из Јавана 15:6 (гране које не пребивају у лози се избацују и пале) значи да су хришћани увек у опасности да изгубе спасење. Другим речима, могуће је бити спашен а да при том не "пребиваш," и у том случају си у опасности да изгубиш спасење.

Али ово би могло бити истина само ако "пребивање" је одвојено од спасења, мислец́и на стање блискости са Христом које треба да тежимо да достигнемо пошто смо спасени. Библија је јасна да спасење долази по благодати и да се одржава по благодати (Галатима 3: 2–3). Такође, ако би грана могла некако сама отпасти од винове лозе, што би резултирало губитком спасења, тада би то противречило другим, врло јасним деловима Светог писма (види Јован 10: 27–30).

Најбоље је метафору истинске лозе протумачити на овај начин: очигледно је да је Исус Истинска Лоза. Гране које у њему „пребивају" су истински спашени — они имају стварну и виталну везу са Спаситељем. Увеле гране које у њему не „пребивају" су неспашени претенденти који су глумили везаност за Лозу, али из Њега нису црпили живот. На крају ц́е се претенденти видети онаквима какви су били: користољубивци који нису имали аутентичну везу са Исусом. Неко време су и Петар и Јуда изгледали идентично у ходу са Христом. Али Петар је био приврзан за лозу; а Јуда није.

Јован на овај начин објашњава принцип увенулих грана: "Међу нама су били али нису били наши [људи који се супростављају Христу]. Јер да су били наши са нама би и остали. Ипак, требало је да се покаже да нису сви наши." (1. Јованова 2:19).

Један од доказа спасења је истрајност или трајно пребивање у Христу. Спашени ц́е наставити свој ход са Христом (види Откривење 2:26). Односно, они ц́е „пребивати", остати у Њему. Бог ц́е довршити своје дело у њима (Филипљанима 1: 6) и они ц́е донети много плода за Божију славу (Јован 15: 5). Они који отпадну, окрену леђа Христу или не успеју да остану, једноставно показују свој недостатак спасоносне вере. Пребивање није оно што нас спашава, али је један од знакова спасења.

Докази пребивања у Христу (тј. докази да је човек заиста спасен, а не да се претвара) укључују послушност Христовим заповестима (Јован 15:10; 1. Јованова 3:24); да се следи Исусов пример (1. Јованова 2: 6); да се живи слободно од греха (1. Јованова 3: 6); и да се има свест о божанском присуству у животу једне особе (1. Јованова 4:13).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да пребивамо у Христу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries