settings icon
share icon
Питање

Да ли ће Свети Дух икада напустити верника?

srpski
Одговор


Једноставно не! Свети Дух никада неће напустити правог верника. Ово је очигледно из многих одељака Новог Завета. На пример, Римљанима 8:9 каже: “… ко пак нема Духа Христова, тај њему не припада.” Овај стих јасно говори да ако у некој особи не пребива Свети Дух, тада та особа није спасена. Зато, ако би Свети Дух напустио верника он би изгубио однос спасења са Христом. Још један стих који говори о сталности присуства Светог Духа у животу верника је у Јовану 14:16. Овде Исус каже да ће Отац дати другог помагача да „буде са тобом заувек“.

Чињеница да Свети Дух никада неће напустити верника такође се види у Ефесцима 1:13-14 где се говори о томе да су верници „запечаћени“ Светим Духом “који је капара нашег наследства - за избављење његове тековине, на хвалу његове славе”. Слика запечаћености Духом је слика припадности и власништва. Бог је обећао вечни живот свима који верују у Христа. Као гарант да ће одржати Своја обећања послао је Светог Духа да пребива у вернику све до дана искупљења. На сличан начин као у случају полагања депозита на кућу или кола, Бог је верницима обезбедио депозит за њихов однос у будућности са Њим тако што је послао Светог Духа да пребива у њима. Чињеница да су верници запечаћени Духом се такође види из 2. Коринћанима 1:22 и Ефесцима 4:30.

Пре Христове смрти, васкрсења и вазнесења на небо, Свети Дух је долазио и одлазио од људи. Свети Дух је био у Савлу а затим га напустио (1:Самуилова 16:14). Уместо тога, Дух је дошао на Давида (1. Самилова 16:13). Пошто је направио прељубу са Витсавејом Давид се уплашио да ће му бити одузет Свети Дух (Псалам 51:11). Свети Дух је испунио Веселеила да би га оспособио да направи предмете потребне за шатор од састанка (2. Мојсијева 31:2-5), али ово није описано као сталан однос. Све ово се изменило пошто је Исус био вазнет на небо. Почевши од Педесетнице Свети Дух је почео да стално пребива у верницима (Дела 2). Стално пребивање Светог Духа је испуњење Божијег обећања да ће увек бити са нама и да нас никад неће напустити.

Иако није могуће да Свети Дух напусти верника, могуће је да он „гаси Светог Духа“ (1. Солуњанима 5:19) или „жалости Светог Духа“ (Ефесцима 4:30). Грех увек има последице у нашем односу са Богом. Иако је наш однос са Богом сигуран у Христу, неисповедани грех у животу може да омете наше заједништво са Богом и снажно угаси деловање Светог Духа у нашим животима. Зато је толико битно да исповедамо своје грехе јер је Бог „веран и праведан да нам опрости грехе и очисти нас од сваке неправедности“ (1. Јованова 1:9). Због тога, иако нас Свети Дух никада неће оставити, привилегије и радост његовог присуства може да оде од нас.Врати се на Српску страну

Да ли ће Свети Дух икада напустити верника?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries