settings icon
share icon
Питање

Како да препознам вођство Светог Духа?

srpski
Одговор


Пре него што је Исус вазнет на небо рекао је својим ученицима да ће послати једног који ће учити и водити све оне који верују у Њега (Дела 1:5 Јован 14:26, 16:7). Исусово обећање је било испуњено за мање од две недеље касније када је Свети Дух дошао у сили над вернике током Педесетнице (Дела 2). И данас када неко поверује у Христа Свети Дух истовремено постаје сталан део његовог живота (Римљанима 8:14, 1. Коринћанима 12:13).

Свети Дух има много функција. Не само да распоређује духовне дарове по Својој вољи (1. Коринћанима 12:7-11), већ нас и теши (Јован 14:16), учи нас (Јован 14:26), и остаје у нама као печат обећања на нашим срцима све до дана Исусовог повратка (Ефежанима 1:13; 4:30). Свети Дух такође преузима улогу вође и Саветника, водећи нас путем којим треба да идемо и откривајући нам истину (Лука 12:12; 1.Коринћанима 2:6-10).

Како да препознамо вођство Духа? Како да разазнамо шта су наше мисли а шта његово вођство? На крају, Свети Дух не говори речима које се могу чути, већ нас води преко наше савести (Римљанима 9:1) и на друге суптилне начине.

Један од најбитнијих начина да препознамо вођство Светог Духа је да блиско познајемо Божију Реч. Свето писмо је крајњи извор мудрости и начина да живимо (2. Тимотеју 3:16) и верници би требало да проучавају Писмо, размишљају о њему и уче га напамет (Ефежанима 6:17). Реч је „мач Духа" (Ефежанима 6:17), и Свети Дух ће је користити да нам говори (Јован 16:12-14) и открије нам Божију вољу за наш живот, и донеће нам посебне делове Писма у ум када су нам најпотребнији (Јован 14:26).

Познавање Божије речи може да нам помогне да разаберемо да ли наше жеље потичу од Светог Духа. Морамо да испитујемо своје склоности против Писма – Свети Дух нас никада неће подстаћи да радимо нешто што је противно Божијој вољи. Ако је у супротности са Библијом, онда није од Светог Духа и то би требало занемарити.

Такође је неопходно да будемо стално у молитви са Оцем (1. Солуњанима 5:17). Не само да су нам онда срце и ум отворен за вођство Светог Духа, већ такође дозвољава Духу да говори у наше име: „Исто тако и Дух помаже нашој слабости; јер ми не знамо за шта треба да се молимо — како приличи, али сам Дух посредује за нас уздисајима који се не могу исказати. А онај што испитује срца зна шта је смерање Духа, пошто се по Божијој вољи моли за свете" (Римљанима 8:26-27).

Још један начин да препознамо да ли следимо вођство Духа је да тражимо знаке Његових плодова у свом животу (Галатима 5:22). Ако ходамо у Духу, наставићемо да видимо ове квалитете како расту и сазревају у нама јер ће и другима постати очигледни.

Битно је приметити да имамо избор да ли ћемо или нећемо да прихватимо вођство Светог Духа. Када знамо шта је Божија воља али то не следимо, одупиремо се Божијем деловању у свом животу (Дела 7:51; 1, Солуњанима 5:19), и жеља да идемо својим путем га жалости (Ефежанима 4:30). Дух нас никада неће водити у грех. Стални грех ће учинити да пропустимо оно што Свети Дух жели да нам каже кроз Своју Реч. Усклађеност са Божијом вољом, одвраћање од греха и исповедање греха, као и стварање навике за молитву и проучавање Божије Речи, омогућиће нам да препознамо и следимо вођство Духа.

EnglishВрати се на Српску страну

Како да препознам вођство Светог Духа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries