settings icon
share icon
Питање

Како је Свети Дух као ватра?

srpski
Одговор


Библија описује Бога као „огањ који прождире” (Јеврејима 12:29), тако да није изненађујуће да се ватра често појављује као симбол Божијег присуства. Примери тога су горући грм (Излазак 3:2), појава облака и ватре као одраз Божијег славног присуства (Излазак 14:19; Бројеви 9:14-15) и Езекијелова визија (Езекијел 1:4). Ватра је много пута била средство Божије осуде (Бројеви 11:1,3, 2.Краљевима 1:10,12) и знак Његове моћи (Судије 13:20; 1. Краљевима 18:38).

Због очигледних разлога, ватра је била битна за старозаветне жртве. Ватра на олтару жртве паљенице била је божански дар, који је на почетку запалио сам Бог (Књига Левитска 9:24). Бог је наложио свештеницима да одрже Његову ватру (Књига Левитска 6:13) и ставио до знања да ватра из било ког другог извора није прихватљива (Књига Левитска 10:1-2).

У Новом завету, олтар може да служи као слика наше посвећености Господу. Као верници у Исуса Христа, позвани смо да понудимо наша тела на „живу жрвту” (Римљанима 12:1), захваћени божанским даром, а то је неисцрпна ватра Светог Духа. На самом почетку Новог завета, Свети Дух повезује се са ватром. Јован Крститељ предвиђа да ће Исус бити тај који ће „крштавати Светим Духом и ватром” (Матеја 3:11). Када је Свети Дух започео своју службу обитавања у раној цркви, Он је изабрао да се појави као „ватрени језици” који је био над сваким верником. У том тренутку „показаше им се језици који се разделише, као да су од ватре, па се на сваког од њих постави по један. Тада се сви испунише Духом Светим, па почеше говорити другим језицима - како им је Дух давао да говоре“ (Дела 2:3:4).

Ватра је дивна слика деловања Светог Духа. Дух је као ватра на бар три начина: Он доноси Божије присуство, Божију страст и Божију чистоту. Свети Дух је Божије присуство, јер Он обитава у срцу верника (Римљанима 8:9). У Старом завету, Бог је показао своје присуство Израелцима тако што је шатор од састанка прекрио ватром (Бројеви 9:14-15). Ово ватрено присуство обезбедило је светлост и вођство (Бројеви 9:17-23). У Новом завету, Бог води и теши своју децу Светим Духом који обитава у нашим телима – „шатор од састанка” и „храм живога Бога” (2. Коринћанима 5:1; 6:16).

Свети Дух ствара Божију страст у нашим срцима. Пошто су два путујућа ученика разговарала са васкрслим Исусом, они описују своја срца као да су „горела у нама“ (Лука 24:32). Пошто апостоли примају Духа на Педесетницу, они стичу страст која траје цео живот и подстиче их да храбро говоре Божију реч (Дела 4:31).

Свети Дух производи Божију чистоту у нашим животима. Божија сврха је да нас прочисти (Титу 2:14), и Дух је средство нашег посвећења (1. Коринћанима 6:11; 2. Солуњанима 2:13; 1. Петрова 1:2). Као што златар користи ватру да очисти примесе са драгоценог метала, тако Бог користи Духа да уклони од нас наше грехе (Псалам 66:10; Изреке 17:3). Његова ватра чисти и оплемењује.Врати се на Српску страну

Како је Свети Дух као ватра?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries