settings icon
share icon
Питање

Који је био грех Содоме и Гоморе?

srpski
Одговор


Библијски запис о Содоми и Гомори налази се у Постанку, поглавља 18-19. Постанак 18 бележи да је Господ дошао са два анђела да разговара са Аврамом. Господ говори Авраму: „Вика је у Содому и Гомору велика, и грех је њихов грдан" (Постанак 18:20). Стихови 22-33 бележе како Аврам моли Господа да има милости према Содоми и Гомори због Аврамовог блиског рођака Лота који је са породицом живео у Содоми.

Постанак 19 бележи да су два анђела, прерушени у људе посетили Содому и Гомору. Лот је срео анђеле на градском тргу и замолио их да остану и буду им гости. Анђели су пристали. Библија даље бележи: „И још не беху легли, а грађани Содомљани слегоше се око куће, старо и младо, сав народ са свих крајева, и викаху Лота и говораху му: Где су људи што дођоше синоћ к теби? Изведи их к нама да их познамо (имамо сексуаалне односе са њима)" (Постанак 19:4–5). Анђели су онда ослепели цео народ Содоме и Гоморе и рекли Лоту и његовој породици да беже из тих градова да би избегли гнев који је Бог припремио за њих. Лот и његова породица су побегли из града и тада „… пусти Господ на Содом и на Гомор од Господа с неба дажд од сумпора и огња, и затре оне градове и сву ону раван, и све људе у градовима и род земаљски…" (Постанак 19:24).

Када прочитамо овај одељак, најуобичајенији одговор на питање: „Који је био грех Содоме и Гоморе?" је да је то хомосексуализам. „Содомија" је била реч која се односила да анални секс између два мушкарца, било да је уз обострани пристанак или силовањем. Јасно је да је хомосексуализам био један део разлога што је Бог уништио оба града. Људи Содоме и Гоморе су желели да сви редом силују она два анђела (прерушене у људе). Са друге стране није библијски рећи да је хомосексуализам био једини разлог за уништење Содоме и Гоморе. Није то био једини грех коме су се препуштали.

Језекиљ 16:49-50: „Ево, ово беше безакоње сестре твоје Содома: У поносу, у изобиљу хлеба и безбрижном миру беше она и кћери њене, а не помагаху сиромаху и убогом; Него се понашаху и чињаху гадове преда мном, за то их затрх кад видех". Хебрејска реч, „гадови" се односи на нешто што је морално одвратно и иста реч се користи у Левитском законику 18:22, где се односи на хомосексуалност као „гад". На сличан начин, Јудина 7 говори: „Содом и Гомор и њихови околни градови, који су се на исти начин као и ови одавали блуду и поводили за другачијом плоти, стоје као пример — трпећи казну вечитог огња". Да поновимо, иако хомосексуалност није био једини грех коме су се препуштали становници Содоме и Гоморе, изгледа да је био главни разлог за уништење тих градова.

Они који покушавају да дају друго значење библијској осуди хомосексуалности тврде да је грех Содоме и Гоморе била негостољубивост. Истина је да су били негостољубиви. Вероватно да не постоји већи чин негостољубивости него колективно хомосексуално силовање гостију. Међутим, потпуни је промашај рећи да је Бог уништио два града и све њихове становнике јер су били негостољубиви. Иако су људи из Содоме и Гоморе били грешни по питању много чега, хомосексуализам је био разлог због кога је Бог пустио сумпор и огањ и у потпуности уништио све њихове становнике. До дана данашњег, област у којој се налазе Содома и Гомора су ненасељене пустаре. Содома и Гомора служе као моћан пример које је Божије мишљење о греху уопштено, а поготово о хомосексуалности.Врати се на Српску страну

Који је био грех Содоме и Гоморе?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries