settings icon
share icon
Питање

Зашто је Бог отврднуо фараоново срце?

srpski
Одговор


Друга Мојсијева 7:3-4 каже: “А ја ћу учинити да отврдне срце Фараону, те ћу умножити знаке своје и чудеса своја у земљи мисирској. И неће вас ипак послушати Фараон; а ја ћу метнути руку своју на Мисир, и извешћу војску своју, народ свој, синове Израиљеве из земље мисирске судовима великим.” То што је Бог отврднуо срце фараону а затим казнио њега и Египат због његовог тврдог срца делује непоштено. Зар је Бог отврднуо његово срце само зато да би могао да осуди Египат на пошасти?

Прво, фараон није био невинашце, а нарочито не побожан човек. То је био диктатор који је брутално злостављао и угњетавао Израиљце којих је тад у Египту било око 1,5 милион. Фараони су држали Израиљце у ропству 400 година. Фараон пре њега – а можда је то чак исти фараон о коме је овде реч – наредио је да сва мушка деца код Јевреја буду побијена на рођењу (2. Мој. 1:16). Фараон коме је Бог отврднуо срце био је зао човек, а његов народ се није бунио против онога што је чинио Јеврејима.

Друго, пре почетка првих пошасти фараон је сам отврднуо своје срце и није дозволио Јеврејима да напусте Египат. “И отврдну срце Фараоново” (2. Мој. 7:13, 22; 8:19). " А кад Фараон виде где одахну, отврдну му срце” (2. Мој. 8:15). “Али опет отврдну срце Фараоново” (2. Мој. 8:32). Да није отврднуо срце, фараон је могао да спасе Египат од пошасти. Бог му је слао озбиљна упозорења пред суд који долази, али он је одлучио да та казна падне на њега и његов народ.

Зато је Бог још више отврднуо фараону срце пуштајући последње пошасти (2. Мој. 9:12; 10:20, 27). Фараон и Египат донели су осуду на себе због 400 година ропства и масовног убијања Јевреја. Пошто је плата за грех смрт (Римљанима 6:23), а фараон је са својим народом страшно згрешио против Бога, било би праведно да је Бог избрисао Египат са лица земље. Према томе, то што је Бог отврднуо срце фараону није било непоштено, као што ни пошасти које су задесиле Египат нису биле неправедне. Колико год да су биле страшне, пошасти су заправо показале Божију милост јер он није сасвим уништио Египат који је заслужио такву казну.

У Римљанима 9:17-18 пише: “Јер Писмо говори фараону: ‘Баш зато те подигох, да на теби покажем своју силу, и да се моје име разгласи по свој земљи’. Тако, дакле, смилује се на кога хоће, и учини окорелим - кога хоће.” Из људске перспективе делује неправедно то што Бог учини неког окорелим а после га кажњава зато што је окорео. Међутим, из библијске перспективе сви смо згрешили против Бога (Римљанима 3:23), а плата за грех је смрт (Римљанима 6:23). Овим закључујемо да Бог није неправедан кад неког учини окорелим и затим га кажњава; када погледамо шта та особа заслужује, закључујемо да је његов поступак заправо милостив.Врати се на Српску страну

Зашто је Бог отврднуо фараоново срце?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries