settings icon
share icon
Питање

Ко и шта су нефилими (врста дивова)?

srpski
Одговор


Нефилими („пали, дивови“) били су врста настала сексуалним односом између синова Божијих и људских черки у 1. Мојсијевој 6:1-4. Постоји много расправе око тога ко су „синови Божији“. Ми сматрамо да су то пали анђели (демони) који су се парили са женама са земље и/или су опседали мушкарце и онда се парили са женама. Ово је имало за ишод потомство нефилиме, који су били „силни људи, од старине на гласу” (1. Мојсијева 6:4).

Зашто би демони тако нешто урадили? Библија не даје конкретан одговор. Демони су зла, искварена бића, тако да ништа што они чине не би требало да нас изненади. Што се тиче њихових мотива, можда је најближе истини мишљење да су покушали да искваре људску крвну линију да би спречили долазак Месије, Исуса Христа. Бог је обећао да ће Месија доћи од Евине линије (1. Мојсијева 3:15) која ће скршити змијску главу –сотонину. Демони су вероватно покушали да то спрече чиме би учинили да буде немогуће да се безгрешни Месија роди. Ово није конкретан библијски одговор, али је прихватљив и не противуречи ничему што Библија говори.

Ко су били нефилими? Према јеврејској и другим неким легендама (Енокова књига и још неки небиблијски списи), они су били врста дивова и супер-хероја који су чинили веика зла. Њихова величина и снага највероватније потичу од мешавине демонске и људске генетике. Све што Библија о њима директно говори је да су били „силни људи, од старине на гласу” (1.Мојсијева 6:4). Нефилими ниси били ванземаљци већ дословно бића која су настала из уније синова Божијих и људских ћерки (1. Мојсијева 6:1-4).

Шта се десило са нефилимима? Нефилими су били главни разлог што је настао потоп у време Ноје. Одмах пошто се помињу нефилими, Бог каже: „Господ видећи да је неваљалство људско велико на земљи, и да су све мисли срца њиховог свагда само зле, покаја се Господ што је створио човека на земљи, и би му жао у срцу. И рече Господ: “Хоћу да истребим са земље људе, које сам створио, од човека до стоке и до ситне животиње и до птица небеских; јер се кајем што сам их створио.” И Бог је кренуо да поплави целу земљу”. И убио све и свакога (укључујући и нефилиме) осим Ноја и његове породице и животиња у барци (1. Мојсијева 6:11-22).

Где су били нефилими после потопа? 1. Мојсијева 6:4 нам каже: „А беше тада дивова на земљи; а и после”. Изгледа да су демони поновили свој грех и после потопа. Међутим, вероватно је то било у много мањем обиму него раније, пре потопа. Када су Израелци отишли да шпијунирају Ханан, јавили су Мојсију: “Видесмо онде и дивове, синове Енакове, рода дивовског, и чињаше нам се да смо према њима као скакавци, такви се и њима чињасмо” (4.Мојсијева 13:33). Овај одељак не каже конкретно да су нефилими заиста били тамо, само да су шпијуни мислили да су их видели. Највероватније су шпијуни видели веома велике људе у Ханану и грешком мислили да су видели нефилиме. Или је могуће да су се после потопа демони поново парили са женама и родило се још нефилима. Шта год да је био случај, ове “дивове” су Израелци побили током инвазије на Ханан (Исус Навин 11:21-22) и касније током своје историје (5. Мојсијева 3:11; 1. Самуилова 17).

Шта данас спречава демоне да стварају нове нефилиме? Изгледа да је Бог ставио тачку на парење демона са женама тиме што је ставио демоне који су то починили у Амбис. Јудина посланица 6 каже: „Па је и анђеле, који нису сачували своје достојанство, него су напустили свој стан, сачувао у вечним оковима под мраком за суд великога дана“. Очигледно је да данас нису сви демони затворени тако да је вероватно било демона који су починили грозне грехе и после оригиналног пада. Вероватно су демони који су се парили са женама они који су у „вечним оковима“. Ово треба да спречи да већи број демона почини то исто.Врати се на Српску страну

Ко и шта су нефилими (врста дивова)?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries