settings icon
share icon
Питање

Ја сам муслиман, зашто бих размишљао о томе да постанем хришћанин?

srpski
Одговор


Вероватно најинтересантнији аспект у односу између ислама и хришћанства је оно што Куран каже о Исусу. Куран каже да је Алах послао Исуса и подржао га Духом Светим (Сура 2:87), да је Алах узвисио Исуса (Сура 2:253), да је Исус био праведан и безгрешан (Сура 3:46; 6:85; 19:19), да је Исус подигнут из мртвих (Сура 19:33-34), да је Алах заповедио Исусу да успостави религију (Сура 42:13), и да је Исус узнесен на небо (Сура 4:157-158). И због тога, верни муслимани би требало да се упознају са Исусовим учењем и да га послушају. (Сура 3:48-49; 5:46).

Исусово учење је било сачувано од стране његових ученика, са великом прецизношцу, у Еванђељима. Сура 5:111 изјављује да је Алах надахнуо ученике да верују у Исуса и Његову поруку. Сура 61:6,14 идентификује и Исуса и ученике као Алахове помоћнике. Као Алахови помоћници, они би требало да су тачно забележили Исусово учење. Куран налаже муслиманима да подрже и послушају и Тору и Еванђеља (Сура 5:44-48). Ако је Исус био безгрешан, све што је учио је било апсолутно истина. Ако су Исусови ученици били Алахови помоћници, они би требало да су исправно забележили Исусово учење.

Кроз Мухамеда, у Курану, Алах упућује муслимане да изучавају Еванђјеља. Алах не би дао такво упутство ако су Еванђеља била корумпирана. Самим тим, копије Еванђјеља у Мухамедово време су биле тачне и вредне поверења. Постоје копије Еванђеља које претходе Мухамедовом времену 450 година. Буквално, постоје хиљаде оригиналних преписа Еванђеља. У поређењу са најстаријим древним копијама, копијама из Мухамедовог времена и копијама које датирају из времена после Мухамеда – јасно се види да су све копије Еванђеља врло доследне у ономе што кажу о Исусу и Његовом учењу. Апсолутно не постоји доказ да су Еванђеља била корумпирана. Самим тим, са поуздањем можемо да знамо да су сва Исусова учења истинита, да је његово учење прецизно забележено у Еванђељима, и да је Алах прецизно сачувао Еванђеља.

Шта Еванђеља кажу о Исусу? У Јовану 14,6, Исус изјављује, „Ја сам пут, истина и живот; нико не долази к Оцу – сем кроз мене.” Исус је научавао да је Он једини пут до Бога. У Матеју 20,19, Исус је рекао да ће бити распет, убијен и да ће устати из мртвих трећи дан. Еванђеља јасно говоре да се ово догодило баш као што је Исус предвидео (Матеј поглавља 27-28, Марко поглавља 15-16, Лука поглавља 23-24, Јован поглавља 19-21). Зашто би Исус, велики Алахов пророк, дозволио да буде убијен? И зашто би Алах то дозволио? Исус је рекао да нема веће љубави него да жртвујеш свој живот за пријатеље (Јован 15,13). Јован 3,16 каже да нас је Бог волео довољно да пошаље Исуса као жртву за нас.

Зашто је Исус требало да жртвује свој живот за нас? Ово је КЉУЧНА разлика између ислама и хришћанства. Ислам учи да нам Алах суди на основу тога да ли наша добра дела претежу над нашим лошим делима. Чак и кад би било могуће да добра дела претегну над лошим, Алах је апсолутно и савршено свет и не може да пусти у небо никога ко је починио и најмањи грех. Алах, који је савршен и свет не може да пусти на небо било шта што је мање од савршенства. То нас све оставља на директном путу вечности у паклу. Алахова светост захтева вечну осуду за грех. То је разлог што је Исус жртвован за нас.

Као што Куран учи, Исус је био безгрешан. Како било које људско биће може да проживи читав живот а а не згреши чак ни једном? То је немогуће. Како је то Исусу било могуће? Исус је био више од људскг бића. Сам Исус је тврдио да је био једно са Богом (Јован 10,30). Исус је тврдио да је био Бог Торе (Јован 8,58). Еванђеља јасно уче да је Исус био Бог у људском обличју (Јован 1,1.14). Бог је знао да смо сви згрешили и самим тим да не можемо ући у Небо. Бог је знао да једини начин на који нам може бити опроштено је да цена нашег греха буде плаћена. Бог је знао да само Он може да плати тако високу цену. Бог је постао људско биће – Исус Христ – живео безгрешан живот (Сура 3:46; 6:85; 19:19), поучавао савршену поруку и умро за нас, да би платио казну за наше грехе. Бог је ово урадио зато што нас је волео, зато што је желео да проведемо вечност са Њим на Небу.

Шта то значи за тебе? Исус је био савршена жртва за наше грехе. Бог нуди свима нама опроштење и спасење ако једноставно прихватимо Његов дар за нас (Јован 1,12), тиме што вером прихватимо да је Исус спаситељ који је положио свој живот за нас – своје пријатеље. Ако поверујеш у Исуса као свог Спаситеља, имаћеш потпуну сигурност вечног живота на Небу. Бог ће опростити твоје грехе, очистити твоју душу, обновити твој дух, дати ти изобилан живот на овом свету, и вечни живот у следећем. Како можемо да одбијемо тако драгоцен дар? Како можемо да окренемо леђа Богу који нас је волео толико да је жртвовао самог себе за нас?

Ако ниси сигуран у шта верујеш, позивамо те да се помолиш Богу следећом молитвом; „Боже, помози ми да знам шта је истина. Помози ми да разаберем шта је погрешно. Помози ми да знам шта је исправан пут спасења.” Бог ће увек испоштовати овакву молитву.

Ако желиш да примиш Исуса као свог Спаситеља, једноставно разговарај са Богом, на глас или у себи, и реци му да прихваташ дар спасења кроз Исуса. Ако желиш молитву којом да се молиш, ево једног примера: „Боже, хвала ти за твоју љубав за мене. Хвала ти што си се жртвовао за мене. Хвала ти што си ми омогућио опроштење и спасење. Прихватам, дар спасења кроз Исуса. Верујем у Исуса као мог Спаситеља. Волим те Господе и покоравам ти се. Амин!”

Да ли си поверовао у Исуса Христа због оног што си овде прочитао? Ако јеси, молим те кликни на “Поверовао сам у Исуса Христа данас” икону доле.Врати се на Српску страну

Ја сам муслиман, зашто бих размишљао о томе да постанем хришћанин?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries