settings icon
share icon
Питање

Шта је Мојсијев завет?

srpski
Одговор


Мојсијев завет је условни савез склопљен између Бога и израелске нације на Синајској гори (Излазак 19-24). Некада се назива Синајски савез, али чешће Мојсијев савез, јер је Мојсије био Божији одабрани вођа Израела у то време. Шема савеза је врло слична другим древним савезима тог времена, јер је склопљен између сувереног краља (Бога) и Његовог народа или поданика (Израела). У време савеза, Бог је подсетио народ на обавезу послушности Његовом закону (Излазак 19:5), а људи су се сложили са савезом када су рекли: „Све што је Господ рекао, ми ћемо применити" (Излазак 19:8). Овај савез ће издвојити израелску нацију као изабрану Божију нацију у односу на све друге нације и једнако је обавезујући, као и безусловни савез који је Бог начинио са Аврамом, јер је то такође савез склопљен у крви. Мојсијев савез је значајан савез како у Божијој историји откупљења, тако и у историји нације Израел кроз коју ће Бог суверено изабрати да благослови свет и својом писаном Речју и живом Речју, Исусом Христом.

Мојсијев завет био је усредсређен на Божије давање божанског закона Мојсију на Синајској гори. За разумевање различитих савеза у Библији и њиховог међусобног односа, важно је разумети да се Мојсијев савез значајно разликује од Аврамовог савеза и каснијих библијских савеза, јер је услован тј. благослови које Бог обећава директно су повезани са Израеловом послушношћу Мојсијевом закону. Ако Израел буде послушан, Бог ће га, онда, благословити, али ако не буде послушан, онда ће га Бог казнити. Благослови и проклетства у вези са овим Мојсијевим заветом детаљно су изложени у Поновљеном закону 28. Други савези који се налазе у Библији су унилатерални завети обећања, јер се Бог обавезује да ће учинити оно што је обећао, без обзира шта примаоци обећања можда учине. Са друге стране, Мојсијев завет је билатералан споразум, који наводи обавезе обе стране савеза.

Мојсијев завет је посебно значајан, јер у њему Бог обећава да ће учинити Израел „краљевством свештеника и светим народом" (Излазак 19:6). Израел треба да буде Божије светло у мрачном свету око њега. Они треба да буду издвојен, позван народ, тако да сви око њих могу да знају да они славе Јахву, Бога који се држи савеза. То је значајно, јер је овде Израел примио Мојсијев закон који је требало да буде учитељ који указује на пут доласка Христа (Галатима 3:24-25). Мојсијев закон ће открити људима њихову грешност и потребу за Спаситељем и то је исти Мојсијев закон за који је Христос рекао да није дошао да га укине, већ да га испуни. Ово је битно, јер су неки људи били збуњени мислећи да је држање закона спашавало људе у Старом завету, али Библија је јасна да је спасење увек било једино по вери, а обећање о спасењу по вери које је Бог дао Авраму, као део Аврамовог завета је и даље остало на снази (Галатима 3:16-18).

Такође, систем жртвовања Мојсијевог завета није, истински, уклањао грехе (Јеврејима 10:1-4); он је,само, наговештавао, Христа који ће понети грехе,савршеног Првосвештеника који је, такође, био савршена жртва (Јеврејима 9:11-28). Стога, Мојсијев завет, сам по себи, са свим детаљима закона, није могао да спаси људе. Не ради се о томе да нешто није било у реду са самим законом, јер је закон савршен и дао га је свети Бог, али закон није имао снагу да људима пружи нови живот и људи нису могли да га савршено испоштују (Галатима 3:21).

Мојсијев завет се, такође, назива стари савез (2. Коринћанима 3:14; Јеврејима 8:6,13) и био је замењен новим савезом у Христу ((Лука 22:20; 1.Коринћанима 11:25; 2.Коринанћанима3:6; Јеврејима 8:8,13; 9:15; 12:24). Нови завет у Христу је неупоредиво бољи од старог Мојсијевог завета којег замењује, јер испуњава обећања дата у Јеремији 31:31-34, што је цитирано у Јеврејима 8.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је Мојсијев завет?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries