settings icon
share icon
Питање

Да ли су Мормнони култ? У шта Мормони верују?

srpski
Одговор


Мормонску религију је основао пре мање од двеста година човек по имену Џозеф Смит. Он је тврдио га су га лично посетили Бог Отац и Исус Христ и да су му рекли да су све цркве и њихова креда једна гнусоба опустошења. Џозеф је тада кренуо да ствара потпуно нову религију која тврди да је “једина истинска црква на земљи.” Проблем са Мормонима је да они противурече, модификују и проширују Библију. Хришћани немају никакав разлог да верују да Библија није истинита или адекватна. Да истински верујеш у Бога значи да верујеш у Његову реч. Сво Писмо је богонадахнуто, што значи да долази од Њега (Друга Тимотеју 3:16).

Мормони верују да постоје четири извора божански надахнутих речи, уместо само један. 1) Библија, “све док је преведена исправно.” Који стихови су неисправно преведени није увек јасно. 2) Књига Мормона коју је “превео” Смит и публиковао 1830.године. Смит је тврдио да је то “најисправнија књига” на земљи, и да особа може да дође ближе Богу ако следи њене упуте, “више од било које друге књиге.” 3) Доктрина и Завети се сматра Мормонским писмом, и садржи колекцију модерних откривења у погледу “Цркве Христове, оне која је обновљена.” 4) Бисер Велике вредности , Мормони сматрају да разјашњава доктрине и учења која су се изгубила из Библије и додаје своје сопствено тумачење о стварању земље.

Мормони верују следеће о Богу: да Он није одувек био Узвишено Биће у свемиру, већ да је то постигао кроз праведан живот и упорност. Они верују да Бог Отац има “тело од меса и костију које је исто опипљиво као и човеково.” Теорија која је напуштена од стране модерних Мормонских лидера а коју је учио, Бригам Јанг, је да је Адам заправо био Бог и отац Исуса Христа. Хришћани знају следеће о Богу: постоји само један истински Бог (Пета Мојсијева 6:4, Исаија 43:10, 44:6-8), који је одувек био и који ће увек постојати (Пета Мојсијева 33:27, Псалам 90:2, Прва Мојсијева 1:17), и да Он није створен, већ да је Он Створитељ (Прва Мојсијева поглавље 1, Псалам 24:1, Исаија 37:16). Он је савршен и нико други Му није раван (Псалам 86:8, Исаија 40:25). Бог Отац није човек, нити је икада био (Четврта Мојсијева 23:19, Прва Самуилова 15:29, Осија 11:9). Он је Дух (Јован 4:24), и Дух нема тело и кости (Лука 24:39).

Мормони верују да постоје различити нивои или краљевства после живота: Божанствено Краљевство, Земаљско Краљевство, Телестијално Краљевство и крајња тама. Где ће људски род да заврши зависи од онога у шта верују и шта раде у свом смртном животу. Библија нам каже да после смрти, ми идемо у Небо или у Пакао у зависности од тога да ли смо веровали у Исуса или не. Да смо ван наших тела као верници означава да смо са Господом (Друга Коринћанима 5:6-8). Неверници се шаљу у Пакао, или место за мртве (Лука 16:22-23). Када Исус буде дошао други пут, ми ћемо примити нова тела (Прва Коринћанима 15:50-54). Тамо ће бити Ново небо и Нова земља за вернике (Откривење 21:1), и неверници ће бити бачени у огњено језеро заувек (Откривење 20:11-15). Неме друге прилике за откупљење после смрти (Јеврејима 9:27).

Мормони верују да је Исусово утеловљење последица физичког односа између Бога Оца и Марије. Они верују да је Исус Бог, али и да било које људско биће може бити бог. Историјски хришћани верују да је Бог Троједини и да постоји као Отац, Син и Свети Дух (Матеј 28:19). Нико не може да постане Бог, само Он је свети (Прва Самуилова 2:2). Ми само можемо да постанемо свети у Божијим очима кроз веру у Њега (Прва Коринћанима 1:2). Исус је једини прворођени Син Божији (Јован 3:16) и једини је који је икада живео бежгрешан, беспрекоран живот, и који сада има најужвишеније место на Небу (Јеврејима 7:26). Исус и Бог су једно у суштини, јер је Исус био Једини који је постојао пре физичког рођења (Јован 1:1-8, 8:56). Исус је дао себе као жртву за нас, и Бог га је подигао из мртвих, и једнога дана сви ће исповедити да је Исус Христ Господ (Филипљанима 2:6-11). Исус нам је рекао да је немогуће отићи на Небо нашим напорима и делима, то је једино могуће вером у Њега (Матеј 19:26). И многи неће изабрати Њега. “Уђите на уска врата; јер су широка и пространи пут који води у пропаст, и много их је који њиме улазе.” (Матеј 7:13). Ми сви заслужујемо вечну казну за наше грехе, али Божија бескрајна љубав и благодат су нам омогућиле излаз. “Смрт је наиме плата за грех, а благодатни дар Божији је – вечни живот у Христу Исусу, Господу нашем.” (Римљанима 6:23).

Јасно је да постоји само један начин да се прими спасење; да познамо Бога и Његовог Сина, Исуса (Јован 17:3). То се не постиже делима, већ по вери (Римљанима 1:17, 3:28). Када имамо ову веру, ми ћемо аутоматски постати послушни Божијим законима, крстићемо се због љубави кој имамо за Њега, а не зато што је то услов за спасење. Овај дар можемо да добијемо без обзира ко смо или шта смо урадили (Римљанима 3:22). “Нема Спасења ни у једном другом, нити има другог имена под целим небом, даног људима, у ком треба да нађемо спасење.” (Дела 4:12). Иако су Мормони обично пријатељски настројени, пуни љубави и љубазни – они су укључени у лажну религију која изврће Божију природу, Особу Исуса Христа и начин спашавања.Врати се на Српску страну

Да ли су Мормнони култ? У шта Мормони верују?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries