settings icon
share icon
Питање

Ко је био Мелхиседек?

srpski
Одговор


Мелхиседек, чије име значи “цар праведности”, био је цар Салима (Јерусалима) и свештеник Свевишњег Бога (1. Мој. 14:18-20; Псалам 110:4; Јеврејима 5:6-11; 6:20-7:28). Његова изненадна појава и нестанак у 1. Мојсијевој обавијени су велом тајне. Аврам и Мелхиседек су се срели после Аврамове победе над Ходологомором и његова три савезника. Мелхиседек је пред Аврама и његове исцрпљене људе изнео хлеб и вино као знак пријатељства. Благословио је Аврама у име Ел Ељона (“Свевишњег Бога”) и захвалио Богу што је Авраму донео победу (1. Мој. 14:18-20).

Аврам је Мелхиседеку дао десетину од укупног плена. Овим чином показао је да је у Мелхиседеку препознао верника у јединог истинитог Бога, али и свештеника који је на вишем духовном нивоу од њега. Појава Мелхиседека показује да је осим Аврама и његове породице било још људи који су служили истинитом Богу.

У Давидовом Псалму 110 који се назива и месијанским (Матеј 22:43), Мелхиседек је представљен као тип Христа. Ова тема се понавља у Посланици Јеврејима где се Мелхиседек и Христос помињу као цареви праведности и мира. Наводећи Мелхиседека и његову јединствену свештеничку службу као типску, писац показује да је Христова свештеничка служба узвишенија од Аронове и старог левитског поретка (Јеврејима 7:1-10).

Неки сматрају да је Мелхиседек био преинкарнирани Исус Христос. Али тешко да би то могло да буде тачно. Мелхиседек је био салимски цар. Да ли би Исус Христос дошао на земљу и владао над једним градом? Мелхиседек је сличан Христу по томе што су обојица свештеници и цареви. Према томе, Мелхиседек би могао да буде тип Христа, али њих двојица нису иста особа.Врати се на Српску страну

Ко је био Мелхиседек?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries