settings icon
share icon
Питање

Да ли је Исус Створитељ?

srpski
Одговор


1. Мојсијева 1:1 каже да је „Бог створио небо и земљу“. Затим, Колошанима 1:16 даје додатни детаљ да је Бог створио „све“ кроз Исуса Христа. Стога је јасно учење Светог писма да је Исус Створитељ универзума.

Тајну тројединства Бога је тешко разумети, а ипак је једна од доктрина откривених у Светом писму. У Библији се и Бог Отац и Исус Христос називају Пастир, Судија и Спаситељ. Обојица се називају Прободени — у истом стиху ( Захарија 12:10 ). Христос је тачан приказ Бога Оца, који има исту природу (Јеврејима 1:3). У неком смислу, све што чини Отац, чини и Син и Дух, и обрнуто. Они су увек у савршеној сагласности у сваком тренутку, и сва тројица су једнака само једном Богу (5. Мојсијева 6:4). Сазнање да је Христос Бог и да има све Божје атрибуте помаже нашем разумевању Исуса као Створитеља.

„У почетку беше Реч Божија, и та Реч беше у Бога, и Реч беше Бог“ (Јован 1:1). У овом одломку постоје три важне ствари о Исусу и Оцу: 1) Исус је био „на почетку“ — био је присутан при стварању. Исус је постојао вечно са Богом. 2) Исус се разликује од Оца – био је „са“ Богом. 3) Исус је по природи исти као Бог — Он је „био Бог“.

У Јеврејима 1:2 се каже: „У ове последње дане проговорио нам је преко Сина, кога је поставио за наследника свега, чијим посредством је и свет створио.” Христос је агент Божијег стварања; свет је створен „кроз“ Њега. Отац и Син су имали две различите функције у стварању, али су заједно радили на стварању космоса. Јован каже: „Све је Његовим [Исус] посредством постало и ништа што је постало није постало без Њега [Исуса] “ (Јован 1:3). Апостол Павле понавља: ​​„Ми имамо једнога Бога Оца, од кога је све и за кога смо и ми, и једнога Господа Исуса Христа, кроз кога је све постало, па и ми његовим посредством“ (1. Коринц́анима 8:6). Свети Дух, трец́е Лице Тројице, такође је био агент у стварању (1. Мојсијева 1:2). Пошто се јеврејска реч за „дух“ често преводи као „ветар“ или „дах“, можемо видети активност све три особе Тројства у једном стиху: „Речју Господњом небеса су створена и дахом уста Његових сва војска небеска“ (Псалам 33:6). Након темељног проучавања Светог писма, можемо закључити да је Бог Отац Створитељ (Псалам 102:25), а Он је све створио кроз Исуса, Сина Божијег (Јеврејима 1:2).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је Исус Створитељ?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries