settings icon
share icon
Питање

Да ли су Исус и сатана браћа?

srpski
Одговор


Не, Исус и сатана нису браћа. Исус је Бог,а сатана једно од Његовиих створења. Не само да Исус и сатана нису браћа, већ се разликују као небо и земља. Исус је отеловљени Бог – вечни, свезнајући и свемогући, док је сатана пали анђео, кога је Бог створио ради Божије сврхе. Учење да су Исус и сатана „духовна браћа" је једно од многих лажних учења мормона, а донекле и Јеховиних сведока. Обе ове групације се исправно називају сектама, јер поричу основну хришћанску доктрину. Иако користе хришћанске термине као што су Исус, Бог и спасење, имају јеретичке погледе и подучавање по питању основних и суштинских хришћанских доктрина. (Молим те, обрати пажњу, да већина мормона данас категорички одбације да верују да су Исус И сатана браћа. Међутим, ово учење било је, дефинитивно, веровање раних мормона).

Подучавање да су Исус и сатана „духовна браћа" произашло је из неразумевања и извитоперивања Библије међу мормонима и као резултат неких ванбиблијксих подучавања које они сматрају ауторитативним. Једноставно речено, не постоји начин да можеш да читас Бибију користећи било који тип здравих принципла херменаутике и дођеш до закључка да су Исус и сатана „духовна браћа". Библија је врло јасна да је Исус у потпуности Бог, не неки тип мањег бога као што мормони или друге секте верују. Библија је, такође, врло јасна да је Бог супериоран у односу на своје створење, што једноставно значи да нема поређења између Христа Створитеља и сатане, Његовог створа.

Мормони верују да је Исус Христос био прво „духовно дете" рођено Богу небеском Оцу са једном од његових многих жена. Уместо да признају да је Исус истински Бог, они верују да је Он постао Бог, баш као што ће и они, једног дана, постати богови. Према мормонској доктрини, као прво од Божије „духовне деце", Исус има првенство над сатаном или Луцифером који је био други „Божији син" и Исусов „духовни брат". Иронично је да ће користити Колошане 1:15, као један од текстова који доказују , јер тај текст каже: „Он је слика невидљивога Бога, прворођени свег створења". Ипак, они занемарују стих 16 где се говори:„Јер је у њему створено све што је на небесима и на земљи, све видљиво и невидљиво, били то престоли, или господства, или поглаварства, или власти; све је његовим посредством створено mdash; и за њега." СВЕ ствари – престоли, господства, поглаварства и власти – укључује сатану и његове демоне.

Да би особа веровала да су сатана и Исус „духовна браћа", мора да порекне јасно библијско подучавање. Библија је врло јасна да је Исус Христос створио све ствари и да је, као друга особа тројединог Бога,Христос потпуно и јединствено Бог. Исус је тврдио да је Бог у многим одломцима у Бибији. У Јовану 10:30: „Ја и Отац једно смо." Исус није тврдио да је био било шта мање од Бога. Он је изјављивао да је био, потпуности, Бог. У Јовану 1:1-5 јасно је да Исус није створено биће и да је Он сам све створио. „Све је кроз њу постало, и ништа, што је постало, није постало без ње" (Јован 1:3). Да ли може да буде јасније од овог?„Све ствари" значи баш то и укључује сатану који је, као сам анђео, створено биће, баш као и други анђели и демони. Библија открива да је сатана пали анђео који се побунио против Бога, а Исуса као Бога. Једина веза која постоји између сатане и Исуса је да веза Створитеја и створења, праведног Судије Исуса Христа и грешног створеног бића, сатане.

Попут мормона, Јеховини сведоци, такође подучавају да су Исус и сатана духовна браћа. Док неки мормони и Јеховини сведоци могу, понедак. да одступе од овог учења, јер је противно оно што Библија заиста говори, ипак, то је оно што те организације верују и део је њихове званичне доктрине.

Не само да мормони верују да су Исус и Луцифер „духовна деца Елохима", већ и да су људска бића, такође, духовна деца.

Другим речима, они верују да су „Бог, анђели и људи сви од исте врсте, једне расе, једна велика породица." Зато верују да ће они сами, једног дана, постати исто тако Бог колико и Исус или чак Бог Отац. Уместо да виде јасну разлику у Библију између Бога и Његовог створења, они верују да једног дана и сами могу постати Бог. Наравно, то је иста стара лаж коју сатана говори од рајског врта (Постање 3:15). Изгледа да је жеља да се преотме Божији престо својствена људским срцима.

У Матеју 16:15, Исус је поставо важно питање: „А ви шта кажете, ко сам ја?" Ово је питање које је кључно за спасење и мормони и Јеховини сведоци га погрешно шватају. Њихов одговор је да је Исус духовни сатанин брат је погрешан. Исус је Божији Син и у Њему се налази пунина Божија у телу (Колошанима 2:9). Он је створио сатану и једног дана ће га бацити у ватрено језеро као праведну казну за његову побуну против Бога. Оно што је тужно је да ће на Судњем дану, они који су поверовали у сатанине лажи такође бити бачени у ватрено језеро са сатаном и Његовим демонима. Бог мормона и Јеховиних сведока није Бог који се открио у Библији. Уколико се не покају и разумеју и славе јединог истинског Бога, немају наду спасења.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли су Исус и сатана браћа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries