settings icon
share icon
Питање

Ако је казна за наше грехе вечност у паклу, како је Исус платио нашу казну, ако Он није провео вечност у паклу?

srpski
Одговор


Ако размишљамо о Исусу само као о човеку, онда је ово питање природно. Али, разлог зашто Исус није морао да проведе вечност у паклу је што Он није само човек, већ Богочовек. Друга Особа Тројства узела је обличје тела и живела међу људима у облику човека. Али, Он је био човек као ниједан други, јер је Његова природа била божанска — света, савршена и бесконачна.

Неколико одломака потврђује ову чињеницу, као што је уводно поглавље еванђеља по Јовану. Ту читамо следеће:

„У почетку беше Реч Божија, и та Реч беше у Бога, и Бог беше Реч. Ова беше у почетку у Бога. Све је кроз њу постало, и ништа, што је постало, није постало без ње. И Реч се оваплоти и станова међу нама, и гледасмо њену славу, славу као јединороднога од Оца, пуног благодати и истине″ (Јован 1:1-3,14).

Овај одломак је јасно сведочанство да је вечна Реч, која је вечна заједно са Богом и која је исте суштине као Бог, постала људско тело и боравила међу нама. Као што апостол Павле каже о Исусу: „Јер у њему телесно обитава сва пунина божанства″ (Колошанима 2:9).

Узимајући ово у обзир, хајде да ближе погледамо ово питање. Сигурно је да је плата за наше грехе вечност у паклу. Библија каже да смо сви згрешили (Римљанима 3:23) и да је плата за наш грех смрт (Римљанима 6:23). Књига Откривења каже да ће они, чија се имена не налазе у Јагњетовој књизи живота, бити бачени у огњено језеро где ће бити мучени „дању и ноћу" (Откривење 20:10, 15).

Али, како Исусова смрт може да окаје за грехе сваке особе која је икада живела? Овде наступа дискусија у вези са Исусом који је Богочовек. Да је Исус био само човек (са сопственим грехом), онда Његова смрт не би могла да окаје ни његов грех, а камоли грехе других. Али, Исус није само човек; он је Бог у људском телу. Као човек, Он је могао да се поистовети са онима за које се жртвовао. Као потпуно безгрешан човек, Он је могао да окаје грехе човечанства, а да није морао да, прво, окаје за сопствени грех. Најзад, као Бог, Он је могао потпуно да задовољи Божији гнев којим нас наш грех излаже.

Грех против бесконачног Бога мора бити плаћан бесконачно. Зато плата за наш грех мора да буде бесконачна. Постоје два избора за бесконачно плаћање. Или ограничено створење (човек) мора да плаћа за свој грех бесконачну количину времена или бесконачно Биће (Исус) мора да га плати једном за све људе за сва времена. Не постоје друге могућности. Грех против бесконачно светог Бога захтева исто тако бесконачно задовољење као наплату, а чак ни вечност у паклу неће потрошити Божији бесконачни, праведни гнев против греха. Само божанско Биће може да се одупре бесконачном гневу једног светог Бога против нашег греха. Потребно је да једно бесконачно биће буде замена за човечанство да би задовољила Божији гнев. Исус, као Богочовек, је једини могући Спаситељ.

EnglishВрати се на Српску страну

Ако је казна за наше грехе вечност у паклу, како је Исус платио нашу казну, ако Он није провео вечност у паклу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries