settings icon
share icon
Питање

Када је Исус знао да је Бог?

srpski
Одговор


Исус је одувек био Бог. Од вечне прошлости Он је био друга особа Тројства и увек ће то бити. Занимљиво је питање од када је, после отелотворења, Исус знао да је Бог, али о томе се не говори у Библији. Знамо да је, као одрастао, Исус потпуно шватао ко је и изражавао то на овај начин: „Рече им Исус: заиста, заиста, кажем вам: ја постојим пре но што се Авраам родио″ (Јован 8:58). И када се молио „А сада, Оче, прослави ти мене — код себе — славом коју сам имао код тебе пре но што је свет постао″ (Јован 17:5).

Изгледа да је и као дете, Исус већ био свестан своје природе и дела. Када је имао 12 година, Јосиф и Марија одвели су породицу у Јерусалим. На путу ка кући, забринули су се, јер се Исус загубио. Вратили су се у Јерусалим и пронашли Исуса; „у храму где седи међу учитељима, слуша их и пита их″ (Лука 2:46). Његова мајка питала је Исуса зашто је нестао и толико их забринуо. Исус је узвратио питањем: „Зашто сте ме тражили? Зар нисте знали да ја треба да будем у дому свога Оца?″ (стих 49). Јосиф и Марија нису разумели Исусове речи (стих 50). Без обзира на то шта људи око Њега нису шватали, изгледа да је Исус, од ране младости, знао да је Божији Син и да га је Отац предодредио за дело које је требало да учини.

После инцидента у храму, Лука каже: „Исус је, пак, напредовао у мудрости и расту, и милости код Бога и људи″ (Лука 2:52). Уколико је, у том тренутку, у Исусовом људском искуству Он знао све, није било потребно да „расте у мудрости". Наглашавамо да је ово било Исусово људско искуство. Исус никада није престао да буде Бог, али у неким стварима, Он је заклонио своје божанство у складу са Очевом вољом. Тако се Син потчинио физичком, интелектуалном, друштвеном и духовном расту. Божији Син се вољно ставио у позицију да му је потребно да стиче знање као човек.

Када је Исус знао да је Бог? Из небеске перспективе, Син је знао од вечне прошлости ко је и шта је требало да буде Његово дело на земљи. Из овоземаљске перспективе, отеловљени Исус дошао је до тог сазнања у неком тренутку у раној младости. Када је то тачно било, не можемо са сигурношћу да знамо.

EnglishВрати се на Српску страну

Када је Исус знао да је Бог?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries