Када је Исус знао да је Бог?


Питање: Када је Исус знао да је Бог?

Одговор:
Исус је одувек био Бог. Од вечне прошлости Он је био друга особа Тројства и увек ће то бити. Занимљиво је питање од када је, после отелотворења, Исус знао да је Бог, али о томе се не говори у Библији. Знамо да је, као одрастао, Исус потпуно шватао ко је и изражавао то на овај начин: „Рече им Исус: заиста, заиста, кажем вам: ја постојим пре но што се Авраам родио″ (Јован 8:58). И када се молио „А сада, Оче, прослави ти мене — код себе — славом коју сам имао код тебе пре но што је свет постао″ (Јован 17:5).

Изгледа да је и као дете, Исус већ био свестан своје природе и дела. Када је имао 12 година, Јосиф и Марија одвели су породицу у Јерусалим. На путу ка кући, забринули су се, јер се Исус загубио. Вратили су се у Јерусалим и пронашли Исуса; „у храму где седи међу учитељима, слуша их и пита их″ (Лука 2:46). Његова мајка питала је Исуса зашто је нестао и толико их забринуо. Исус је узвратио питањем: „Зашто сте ме тражили? Зар нисте знали да ја треба да будем у дому свога Оца?″ (стих 49). Јосиф и Марија нису разумели Исусове речи (стих 50). Без обзира на то шта људи око Њега нису шватали, изгледа да је Исус, од ране младости, знао да је Божији Син и да га је Отац предодредио за дело које је требало да учини.

После инцидента у храму, Лука каже: „Исус је, пак, напредовао у мудрости и расту, и милости код Бога и људи″ (Лука 2:52). Уколико је, у том тренутку, у Исусовом људском искуству Он знао све, није било потребно да „расте у мудрости". Наглашавамо да је ово било Исусово људско искуство. Исус никада није престао да буде Бог, али у неким стварима, Он је заклонио своје божанство у складу са Очевом вољом. Тако се Син потчинио физичком, интелектуалном, друштвеном и духовном расту. Божији Син се вољно ставио у позицију да му је потребно да стиче знање као човек.

Када је Исус знао да је Бог? Из небеске перспективе, Син је знао од вечне прошлости ко је и шта је требало да буде Његово дело на земљи. Из овоземаљске перспективе, отеловљени Исус дошао је до тог сазнања у неком тренутку у раној младости. Када је то тачно било, не можемо са сигурношћу да знамо.

English


Врати се на Српску страну
Када је Исус знао да је Бог?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога