settings icon
share icon
Питање

По чему се Исус разликује од других религиозних вођа?

srpski
Одговор


На неки начин, поставити ово питање је као питати како се сунце разликује од других звезда у нашем соларном систему-с обзиром да не постоји ниједна друга звезда у нашем соларном систему!

Суштина је у томе да ниједан други „религиозни вођа" не може да се пореди са Исусом Христом. Сваки други религиозни вођа је или жив или мртав. Исус Христос је једини који је био мртав (умро је уместо нас, за наше грехе, према 1. Коринћанима 15:1-8) и данас је жив. Заиста, у Откривењу 1:17-18, Он објављује да је жив заувек! Ниједан други религиозни вођа чак то ни не тврди, јер то је или крајње истинита или потпуно апсурдна тврдња.

Друга битна разлика налази се у самој природи хришћанства. Суштина хришћанства је Христос. Распет, васкрснут, узнет на небо и враћа се једног дана. Без Њега — и Његовог васкрсења — хришћанство не постоји. Упореди то са другим великим религијама. Хиндуизам, на пример, може да стоји или да се распадне, независно од „великих свамија" који су га основали. Будизам је исти. Чак и ислам је заснован на Мухамедовим изрекама и учењима, не на тврдњи да ће се вратити жив из мртвих.

Апостол Павле у 1. Коринћанима 15:13-19 каже да, ако Христос није устао из мртвих, онда је наша вера празна и ми још увек живимо у нашим гресима. Истинске тврдње хришћанства засноване су једноставно и једино на васкрслом Исусу Христу! Ако се Исус није вратио из мртвих- у времену и простору- онда, уопште, не постоји истина у хришћанству. У целом Новом завету, апостоли и еванђелисти заснивају истину еванђеља на васкрсењу.

Друга значајна ствар је јако битна чињеница да је Исус Христос тврдио да је „Божији Син" (у хебраизму то значи „онај који карактерише Бога), као и да је „Син Човечији" (у хебраизму то значи „онај који карактерише човека″). У многим одломцима, Он тврди да је једнак Оцу (види, на пример, Јован 10:29-33). Њему су приписана сва својства божанства. Ипак, био је и човек, кога је родила девица (Матеј 1:18-25; Лука 1:25-56). Живећи безгрешним животом, био је распет, да би платио грехе свих људи: „Он је жртва помирења за наше грехе, не само за наше него и за грехе целога света″ (1. Јованова 2:2) и онда је васкрсао из мртвих три дана касније. Он је био потпуно Бог и потпуно човек, тхеантхропос (од грчке речи за Бога (тхеос) и човека (антхропос)). Ипак, Он је једна особа.

Христова личност и дело поставља неизбежно питање. Шта ћес ти да урадис са Исусом? Не можемо тек тако да га одбацимо. Не можемо да га игноришемо. Он је средишна фигура целе људске историје и умро је за грехе целог света, као и за твоје. Апостол Петар каже у Делима 4:12: „Нема спасења ни у једном другом, нити има другог имена под небом, даног људима, у ком треба да нађемо спасење″. Ако верујемо у Господа Исуса Христа као нашег Спаситеља од греха, бићемо спашени.

EnglishВрати се на Српску страну

По чему се Исус разликује од других религиозних вођа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries