settings icon
share icon
Питање

Зашто је Исус крштен? Зашто је Исусово крштење било важно?

srpski
Одговор


На први поглед, изгледа да Исусово крштење нема никакву сврху. Јованово крштење било је крштење за покајање (Матеј 3:11), али Исус је био безгрешан и није имао потребу за покајањем. Чак је и Јован био изненађен када је Исус дошао код њега. Јован је признао сопствени грех и био је свестан да он, грешан човек коме је потребно покајање, није био подесан да крштава беспрекорно Божије Јагње: „Ти треба мене да крстиш, а ти долазиш к мени?″ (Матеј 3:14). Исус је одговорио да то треба да се уради „да испунимо сву праведност″ (Матеј 3:15).

Постоји неколико разлога зашто је било подесно да Јован крсти Исуса на почетку Исусове јавне службе. Исус је требало да започне своје велико дело и било је пригодно да га јавно призна Његов претходник. Јован је био „глас који виче у пустињи" према пророку Исаији, који позива људе на покајање припремајући их за Месију (исаија 40:3). Крстивши га, Јован је објавио свима који су били тамо да је ту Један кога су чекали, Божији Син, Онај за кога је предвидео да ће крштавати „Духом Светим и огњем″ (Матеј 3:11).

Јованово крштење Исуса добија на додатној димензији када размислимо о томе да је Јован био из племена Левита и директан Аронов потомак. Лука детаљно описује да су оба Јованова родитеља потицала из Аронове свештеничке линије (Лука 1:5). Једна од дужности свештеника у Старом завету била је да се принесу жртве Господу. Крштење Исуса које је извео Јован Крстиитељ могло је да се протумачи као свештеничко представљање крајње жртве. Јованове речи дан после крштења имале су тај свештенички тон: „Ево јагње Божије које уклања грех света″ (Јован 1:29).

Исусово крштење је, такође, показало да се Он поистовећивао са грешницима. Његово крштење било је симбол крштења грешника у Христову праведност, умирући са Њим и подижући се ослобођени греха да би били способни да ходају у новини живота. Његова савршена праведност испунила би све захтеве Закона за грешнике који никада не би могли да се надају да то ураде сами. Када је Јован оклевао да крсти безгрешног Божијег Сина, Исус је одговорио да је то било „да би се испунила праведност" (Матеј 3:15). Тиме је указао на праведност коју је Он обезбедио за све који би дошли Њему да замење свој грех за Његову праведност (2. Коринћанима 5:21).

Поред тога, Исусов долазак Јовану показао је Његово одобравање Јовановог крштавања, сведочећи да је оно са неба и да га Бог одобрава. Ово ће бити битно у будућности, када други почну да сумњају у Јованов ауторитет, посебно пошто га је Ирод ухапсио (Матеј 14:3-11).

Оно што је можда најважније, јавно крштење забележило је за будуће генерације савршено отеловљење тројединог Бога који се открио у слави са неба. Сведочанство директно са неба о Очевом задовољству Сином и силазак Светог Духа на Исуса (Матеј 3:16-17) је дивна слика троједине слике Бога. Она, такође, описује дело Оца, Сина и Духа у спасењу оних које је Исус дошао да спаси. Отац воли изабране и пре него што је свет створен (Ефесцима 1:4). Он шаље свог Сина да тражи и спаси изгубљене (Лука 19:10); а Дух убеђује у грех (Јован 16:8) и привлачи верника Оцу кроз Сина. Сва славна истина о Божијој милости кроз Исуса Христа одиграва се током Његовог крштења.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто је Исус крштен? Зашто је Исусово крштење било важно?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries