settings icon
share icon
Питање

Шта значи да је Исус син Давидов?

srpski
Одговор


Седамнаест стихова у Новом завету описује Исуса као „сина Давидовог”. Али, поставља се питање како је Исус могао да буде син Давидов, ако је Давид живео око 1000 година пре Исуса? Одговор је да је Христос (Месија) био испуњење пророчанства о Давидовом семену (2. Самуилова 7:14-16). Исус је био обећани Месија, што је значило да је потицао од Давидовог семена. Матеј 1. поглавље даје родословски доказ да је Исус, по људској линији, био директан потомак Давида, кроз Јосифа, Исусовог законитог оца. Родослов у Луки поглавље 3 даје Исусову родословску линију кроз Његову мајку, Марију. Исус је Давидов потомак, усвајањем од стране Јосифа и генетски по Марији. Када Христа називају сином Давидовим,то се, пре свега, односи на Његову месијанску титулу, баш како је Стари завет и пророковао у вези са Њим.

Неколико пута, људи су се обраћали Исусу, по вери, у потрази за милошћу или исцељењем, са „Господе, ти сине Давидов”. Жена чију је ћерку мучио демон (Матеј 15:22), два слепа човека поред пута (Матеј 20:30) и слепи Вартимеј (Марко 10:47), сви они су узвикивали сину Давидовом за помоћ. Почасним називима које су Му давали показивали су своју веру у Њега. Називајући га „Господом” исповедали су Његово божанство, власт и моћ, а називајући га „сине Давидов”, исповедали су да је Он Месија.

Фарисеији су такође шватали шта то значи, када би чули људе да Исуса називају „сином Давидовим”. Али, за разлику од оних који су то извикивали у вери, били су толико заслепљени сопственим поносом и недостатком разумевања Библије, да нису могли да виде оно што су видели слепи просјаци – да је Он био Месија кога су наводно чекали целог свог живота. Мрзели су Исуса, јер им Он није одавао поштовање које су мислили да им припада. Тако, када су чули да су људи Исуса називали Спаситељем, разљутили су се (Матеј 21:15) и ковали заверу да га униште (Лука 19:47).

Исус је додатно збунио књижевнике и фарисеје питајући их да Му објасне значење баш ове титуле. Како то да је Месија син Давидов када Га сам Давид назива „мој Господе” (Марко 12:35-37). Наравно, учитељи закона нису знали одговор на ово питање. Исус је, тако, изнео на видело неспособност јеврејских вођа као учитеља, као и њихово незнање у вези са истинским старозаветним подучавањем по питању природе Месије, и тако их још више удаљавао од себе.

Исус Христос, једини Божији син и једини пут спасења овог света (Дела 4:12) је такође и син Давидов, како у физичком, тако и у духовном смислу.

Врати се на Српску страну

Шта значи да је Исус син Давидов?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries