settings icon
share icon
Питање

Шта је Исус мислио када је рекао „ЈА САМ“?

srpski
Одговор


Одговарајући на питање фарисеја: „За кога се издајеш?“, Исус је рекао: ,Авраам, отац ваш, ликовао је што ће видети мој дан, и - видео је и обрадовао се'. „Немаш још педесет година, а видео си Авраама.' 'Заиста, заиста, кажем вам: ја постојим пре но што се Авраам родио.“ Тада подигоше камење да баце на њега; али се Исус сакри и изиђе из храма“. Овај агресиван одговор Јевреја на Исусову изјаву „ЈА САМ“ (ЈА ПОСТОЈИМ) указује да су они јасно разумели шта је Он изјављивао – Он се изједначавао са „ЈА САМ“ титулом коју је Бог сам дао у књизи Излазак 3:14.

Да је Исус само хтео да каже да је постојао пре Аврамовог времена, Он би рекао: „Пре Аврама, био сам ја”. Грчке речи преведене за реч „био сам“ у Аврамовом случају и „јесам” у Исусовом случају су сасвим другачије. Речи које је изабрао Свети Дух јасно указују да је Аврам „створен”, али да Исус постоји вечно (Јован 1:1). Нема сумње да су Јевреји разумели шта је Он говорио, пошто су узели камење да га убију, јер се изједначавао са Богом (Јован 5:18). Таква изјава, уколико није истина, била је богохуљење, а казна за то, по Мојсијевом закону, била је смрт (Левити 24: 11-14). Али Исус није починио богохуљење; Он је био и јесте Бог, друга Особа Тројства, једнак Оцу у сваком погледу.

Исус је користио исту фразу „ЈА САМ“ у седам изјава о себи. У свих седам, Он комбинује ЈА САМ са огромним метафорама које изражавају Његов спасоносни однос према свету. Све изјаве појављују се у еванђељу по Јовану. Оне су ЈА САМ хлеб живота (Јован 6:35, 1, 48, 51); ЈА САМ светлост света (Јован 8:12); ЈА САМ врата за овце (Јован 10:7,9); ЈА САМ добри пастир (Јован 10:11,14); ЈА САМ васкрсење и живот (Јован 11:25); ЈА САМ пут, истина и живот (Јован 14:6); ЈА САМ прави чокот (Јован 15:1,5).

Врати се на Српску страну

Шта је Исус мислио када је рекао „ЈА САМ“?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries