settings icon
share icon
Питање

Где је био Исус три дана између своје смрти и свог васкрсења?

srpski
Одговор


Прва Петрова 3:18-19 изјављује, "Јер је и Христос једном умро за грехе, праведник за неправеднике, да нас приведе Богу, тело су му додуше убили, али је духом оживљен; њим је сишао и проповедио духовима који су били у тамници."

Израз, "духом," у стиху 18 је потпуно иста кнострукција као у изразу, "у телу." Тако да изгледа да је најбоље реч "дух" везати за реч "тело". Тело и дух су Христови тело и дух. Речи "Духом оживљен," указују на чињеницу да су, Христово преузимање греха и смрт, довели до одвајања Његовог људског духа од Оца (Матеј 27:46). Разлика је између тела и духа, као у Матеју 27:41 и Римљанима 1:3-4, а не између Христовог тела и Светог Духа. Када је Христово откуплење за грех завршено, Његов дух је обновио заједништво које је било прекинуто.

Прва Пертова 3:18-22 описује неопходну везу између Христовог страдања (стих 18) и Његовог прослављења (стих 22). Само Петар даје специфичане иноформације о томе шта се десило између ова два догађаја. Реч "проповедао" у стиху 19 није уобичајена реч из Новог завета која описује проповедање еванђеља. Она буквално значи саопштити поруку. Исус је страдао и умро на крсту, Његово тело је убијено, и Његов дух је умро када је Он постао грех за нас. Али Његов дух је оживљен и Он га је предао Оцу. Према Петру, негде између Његове смрти и Његовог васкрсења, Исус је објавио посебну поруку "духовима који су били у тамници."

Почећемо са тим да, Петар назива људе "душама" а не "духовима" (3:20). У Новом завету, реч "духови" је коришћена да опише анђеле или демоне, а не људска бића; и стих 22 изгледа да носи ово значење. Исто, нигде у Библији се не каже да је Исус посетио пакао. Дела 2:31 кажу да је отишао у "Ад", али "Ад"(Подземље) није пакао. Реч "Ад" се односи на царство мртвих, привремено место где се чека на васкрсење. Откривење 20:11-15 даје јасну разлику између ова два. Пакао је стално и крајње место суда за изгубљене. Ад је привремено место.

Наш Господ је предао свој дух Оцу, умро је и у неком времену између смрти и васкрсења, је посетио царство мртвих где је предао поруку духовним бићима (вероватно палим анђелима; види Јуда 6) који се некако односе на период пре потопа у Нојево време. Стих 20 ово чини јасним. Петар нам није рекао шта је објавио овим заробљеним духовима, али то не може бити порука откупљења пошто анђели не могу бити спашени (Јевреји 2:16). То је вероватно била објава победе над Сатаном и његовим мноштвом (1 Петрова 3:22;Колошанима 2:15). Ефесци 4:8-10 исто тако указују да је Христ отишао у “рај” (Лука 16:20; 23:43) и да је са собом узео све оне који су веровали у Њега пре Његове смрти. Овај одломак не даје превише детаља о томе шта се десило, али већина Библиских шоластика сматра да је то оно што се мислило са “и зароби робље.”

Тако да, са свим овим, можемо да кажемо да Библија није у потпуности јасна шта је Исус радио три дана између своје смрти и васкрсења. Али ипак изгледа, да је проповедао победу над палим анђелима и/или неверницима. Оно што сигурно знамо је да Исус није давао људима другу шансу за спасење. Библија нам говори да ћемо се после смрти срести са судом(Јевреји 9:27), а не са другом приликом. Не постоји јасан и дефинитиван одговор на то шта је Исус радио током времена између Његове смрти и васкрсења. Вероватно је то једна од мистерија које ћемо разумети једном када дођемо до прослављења.Врати се на Српску страну

Где је био Исус три дана између своје смрти и свог васкрсења?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries