settings icon
share icon
Питање

Шта је ислам и у шта верују муслимани?

srpski
Одговор


Исламска религија настала је почетком 7. века. Њен оснивач Мухамед тврдио је да га је посетио анђео Гаврило. Током тих посета које су трајале 23 године, све до Мухамедове смрти, анђео му је наводно откривао Божије речи (Бог се на арапском каже “Алах”, што су преузели и остали муслимани). Откривења која су диктирана Мухамеду сакупљена су у Курану, светој књизи ислама. Ислам научава да је Куран крајњи ауторитет и последње Алахово откривење.

Следбеници ислама, муслимани, верују да је Куран савршена реч Божија која је била пре почетка. Муслимани одбацују сваку другу језичку верзију Курана. Сваки превод умањује вредност Курана који је писан на арапском језику. Куран је најважнија света књига, док се другом по важности сматра Сура коју су написали Мухамедови сарадници, а у њој су записане Мухамедове изјаве, дела и одобрења.

Кључна веровања ислама су да је Алах једини истинити Бог и да је Мухамед његов пророк. Само исповедањем овога човек може да се преобрати у ислам. Реч “муслиман” значи “онај који се покорава Алаху”. Ислам подразумева да је он једина права религија из које су настале друге религије, укључујући јудаизам и хришћанство.

Муслимани темеље своје животе на пет стубова ислама:

1. сведочење: “Нема Бога осим Бога (Алаха), а Мухамед је његов пророк."
2. молитва: пет пута на дан
3. милостиња: треба је давати сиромасима јер све долази од Алаха
4. пост: поред редовног поста сви муслимани морају да посте и за време Рамазана (деветог месеца у исламском календару)
5. ходочашће или хаџ: бар једном у животу сваки муслиман треба да оде у Меку (дванаестог месеца у исламском календару).

Ових пет начела која су окосница муслиманске послушности узимају се дословно и врло озбиљно. Од послушности тим начелима зависи нечији одлазак у рај.

Упоређујући ислам са хришћанством, видимо да између две религије постоје сличности али и значајне разлике. Ислам је монотеистичка религија, али за разлику од хришћанства одбацује концепт Тројства. У њему су заступљени одређени делови Библије као што су Књиге закона и Еванђеља, али он одбацује већину библијских књига сматрајући их клеветничким и ненадахнутим од Бога.

Ислам учи да је Исус био само пророк, а не Божији Син (само је Алах Бог, па како онда може да има Сина?). Сматра се да је Исус, иако рођен од девице, био створен од земаљског праха као и Адам. Муслимани верују да Исус није умро на крсту чиме поричу једну од централних доктрина хришћанства.

И на крају, Ислам учи да човек одлази у рај због добрих дела и послушности Курану. Библија, међутим, открива да се човек не може мерити са светим Богом. Грешник може да буде спасен вером у Христа само због Божије милости и љубави (Ефесцима 2:8-9).

Очигледно, обе религије не могу да буду истина. Највећи пророк је био или Исус, или Мухамед. Божија реч је или Библија, или Куран. Спасење се добија или због прихватања Исуса Христа као Спаситеља, или због живота утемељеног на пет стубова ислама. Поновићу још једном – не могу обе религије да буду истина. Њихово раздвајање по кључним веровањима одређује и питање човекове вечности.Врати се на Српску страну

Шта је ислам и у шта верују муслимани?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries