settings icon
share icon
Питање

Шта је сила Духа Светог?

srpski
Одговор


Сила Духа Светог је Божија сила. Дух, трећа Особа Тројства се појављивао кроз Писмо као Биће кроз које и по коме су велика дела и силе биле очитоване. Његова сила је прво била видљива у делу стварања, јер по Његовој сили је настао свет (Постање 1:1–2; Јов 26:13). Свети Дух је такође дао силу људима у Старом завету да би извршили Божију вољу: „Тада Самуило узе рог са уљем, и помаза га усред браће његове; и сиђе дух Господњи на Давида и оста на њему од тог дана" (1. Самуилова 16:13; такође погледај Излазак 31:2–5; Бројеви 27:18). Иако Дух није стално пребивао у Божијем народу у Старом завету, Он је деловао кроз њих и дао им силу да постижу оно што иначе не би могли сами својом снагом. Сви Самсонови подвизи снаге директно се могу приписати Духу који је дошао на њега (Судије 14:6, 19; 15:14).

Исус је обећао Духа као сталног вођу, учитеља, печат спасења, и тешитеља за вернике (Јован 14:16-18). Он је обећао и да ће сила Духа Светог помоћи Његовим следбеницима да прошире поруку јеванђеља широм света. „Него ћете примити силу — кад Дух Свети сиђе на вас, и бићете моји сведоци како у Јерусалиму тако и по свој Јудеји, и Самарији, и све до краја земље" (Дела 1:8). Спасење душа је натприродно дело које може да омогући само активна сила Духа Светог у свету.

Када се Свети Дух спустио на вернике на Педесетницу, то није био нечујан догађај, већ моћан. „ А кад дође Педесетница, сви су били заједно на истом месту. И ођедном наста хука са неба као кад дува силан ветар, те испуни сву кућу у којој су седели. И показаше им се језици који се разделише, као да су од ватре, па се на сваког од њих постави по један. Тада се сви испунише Духом Светим, па почеше говорити другим језицима — како им је Дух давао да говоре" (Дела 2:1-4). Одмах после тога, ученици су говорили масама људи који су се окупили у Јерусалиму да прославе Педесетницу. Ови људи су потицали из многих народа и тиме говорили много различитих језика. Замислите њихово изненађење и чуђење када су им ученици говорили на њиховом језику (стихови 5-12)! Јасно је да ученици ово нису могли сами да постигну без много месеци, чак и година, учења језика. Сила Духа Светог је тог дана била очитована огромном броју људи и тада се обратило око три хиљаде њих (41. стих).

Током Своје земаљске службе Исус је био испуњен Духом Светим (Лка 4:1), био је вођен Духом (Лука 4:14), добио је снагу Духа Светог да чини чуда (Матеј 12:28). Пошто је Исус био узнет на небо, Свети Дух је опремио и апостоле да могу да изводе чуда (2. Коринћанима 2:12; Дела 2:43; 3:1–7; 9:39–41). Сила Духа Светог је била очитована међу верницима у раној цркви кроз поделу духовних дарова као што је говор у језицима, пророковање, подучавање, мудрост и много тога још.

У све оне који се поуздају у Исуса Христа одмах и за стално се настани Свети Дух (Римљанима 8:11). Иако су престали да делују неки од духовних дарова (као што је говор у језицима и пророковање), Свети Дух и даље делује у верницима и преко њих да би остварио Своју вољу. Његова сила нас води, убеђује, подучава, опрема да обављамо Његово дело и ширимо јеванђеље. Моћно пребивање Светог Духа у нама је невероватан дар који никада не би требало да шватамо олако.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је сила Духа Светог?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries