settings icon
share icon
Питање

Да ли је Свети Дух особа?

srpski
Одговор


Многи људи сматрају да је доктрина о Светом Духу збуњујућа. Да ли је Свети Дух особа, сила, или нешто треће? Шта о томе говори Свето писмо?

Бибиља нам даје много начина да нам помогне да разумемо да је Свети Дух особа – тј. Он је личност, а не нека безлична ствар. Прво, свака заменица која се користи у вези са Духом је „он", а не „оно". Оригинални грчки језик Новог завета је јасан када верифкује особу Светог Духа. Реч „Дух" (пнеума) је средњег рода и по томе би требало да се за њу користе заменице средњег рода. Међутим, у многим случајевима се могу наћи заменице мушког рода (на пр. Јован 15:26; 16:13-14). У граматичком смислу нема другог начина да се швате заменице у Новом завету у вези са Светим Духом осим као да се говори о особи у мушком роду.

Матеј 28:19 нас учи да се крстимо у име Оца, Сина и Светог Духа. Ово је заједничка напомена за једног Тројединог Бога. Такође нам је речено да не жалостимо Светог Духа (Ефежанима 4:30). Против Духа може да се згреши (Исаија 63:10) и њему да се слаже (Дела 5:3). Требало би да му будемо послушни (Дела 10:19.21) и да га прославимо (Псалам 51:11).

Личност Светог Духа се такође потврђује многим Његовим делима. Он је лично био укључен у стварање (Постање 1:2), даје снагу Божијем народу (Захарије 4:6), води (Римљанима 8:14), теши (Јован 14:26), убеђује (Јован 16:8), подучава (Јован 16:13), обуздава грех (Исаија 59:19), и даје заповести (Дела 8:29). Свако од ових дела захтева укључење особе а не само силе, ствари или идеје.

Особине Светог Духа указују на Његову личност. Свети Дух има живот (Римљанима 8:2), има вољу (1. Коринћанима 12:11), све зна (1. Коринћанима 2:10-11), вечан је (Јеврејима 9:14) и свеприсутан (Псалам 139:7). Само нека сила не би могла да има ове особине, али Свети Дух их има.

Личност Светог Духа је потврђена Његовом улогом треће особе Божанства. Само биће које је равно Богу (Матеј 28:19) и поседује особине свезнања, свеприсутности, и вечности може да се дефинише као Бог.

У Делима 5:3-4 Петар говори о Светом Духу као Богу када каже: „А Петар му рече: Ананија, зашто је сатана испунио твоје срце — да слажеш Духа Светога и да задржиш за себе део новца од продаје њиве? Зар не би и даље остала твоја, и кад је продана, зар није била у твојој власти? Зашто си у свом срцу наумио то дело? Ниси слагао људима, него Богу." Павле је такође говорио о Светом Духу као Богу у 2. Коринћанима 3:17–18, када је рекао: „Јер Господ је Дух; а где је Дух Господњи, онде је слобода. А ми сви откривена лица одражавамо славу Господњу и преображавамо се у исту слику из славе у славу — како то чини Дух Господњи."

Свети Дух је особа, и то Свето писмо јасно говори. Требало би онда да га поштујемо као Бога који служи у савршеном јединству са Оцем и Сином док нас води кроз наш духовни живот.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је Свети Дух особа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries