settings icon
share icon
Питање

Шта значи да је Свети Дух наш утешитељ?

srpski
Одговор


Пошто је Исус најавио својим ученицима да ће их ускоро напустити, дао им је реч великог охрабрења: „И ја ћу молити Оца, па ће вам дати другог помагача — утешитеља да буде са вама довека. Духа истине, кога свет не може да прими, јер га не види и не познаје; ви га познајете, зато што борави код вас и биће у вама." (Јован 14:16,17).

Грчка реч која се преводи као „утешитељ" или „саветник" (као што се види у Јовану 14:16, 26; 15:26; и 16:7)

је параклетос. Ова реч несумњиво значи „онај који је позван да буде уз другог"; реч носи другачији смисао по питању смисла тог позива – да саветује и подржи оног коме је то потребно. Саветник, парклетос, је Бог Свети Дух, трећа особа Тројства која је позвана да буде са нама. Он је личност, и пребива у сваком вернику.

Током своје земаљске службе Исус је водио, чувао, и поучавао Своје ученике, али сада, у Јовану 14-16, Он их припрема за време када ће да их напусти. Обећава да ће Свети Дух Божији доћи код ученика и пребивати у њима, преузимајући место физичког присуства њиховог Учитеља. Исус је Дух назвао „други Утешитељ", други – а исте врсте. Дух Божији се не разликује од Сина Божијег по својој суштини, јер су оба Бог.

Током старозаветног времена Дух Божји би дошао на људе и онда их оставио. Божији Дух је отишао од краља Саула (1. Самуилова 16:14; 18:12). Давид је, када је исповедао свој грех замолио да Дух не буде узет од њега (Псалам 51:11). Али када је Дух дат на Педесетницу, Он је дошао код Божијег народа да заувек остане са њима. Можемо да жалостомо Светог Духа, али он нас неће напустити. Као што је Исус рекао у Матеју 28:20: „И ево ја сам с вама у све дане до свршетка света." Како је са нама када је постављен са десне стране Божије? Он је са нама Својим Духом (помагачем — Параклетос).

Имати светог Духа као нашег помагача – Параклетос, значи имати самог Бога који пребива у нама као верницима. Дух нас учи и води у истину. Он нас подсећа на оно чему нас је Исус подучио тако да можемо да се ослонимо на Његову Реч у тешким периодима у животу. Дух делује у нама тако што нам даје Свој мир (Јован 14:27), Своју љубав (Јован 15:9–10), и Своју радост (Јован 15:11). Он теши наша срца и умове у свету препуном невоља. Сила Духа који пребива у нама даје нам способност да живимо по Духу и тиме не „извршимо пожуду плоти" (Галатима 5:16). Онда Дух може да произведе Своје плодове у нашим животима (Галатима 5:22-23) на славу Бога Оца. Какав је то благослов да имамо Светог Духа у нашим животима као нашег Утешитеља, Оног који нас охрабрује, нашег Саветника и нашег заступника!

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да је Свети Дух наш утешитељ?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries