settings icon
share icon
Питање

Шта је пребивање Светог Духа?

srpski
Одговор


Пребивање Светог Духа је Божије дело по коме се Бог настани за стално у телу онога који верује у Исуса Христа. У Старом завету, Дух је долазио и одлазио од светих, дајући им силу за службу али није неопходно остајао са њима (погледај Судије 15:14; 1. Дневника 12:18; Псалам 51:11; Језекиљ 11:5). Исус је Својим ученицима открио нову улогу коју ће Свети Дух имати у њиховом животу: „Духа истине... што борави код вас и биће у вама." (Јован 14:17). Апостол Павле је писао: „Или зар не знате да је ваше тело храм Духа Светога који је у вама, кога имате од Бога, те не припадате само себи? Ви сте, наиме, скупо купљени, прославите, дакле, Бога својим телом." (1. Коринћанима 6:19–20).

Ови стихови нам говоре да особа која верује у Исуса Христа има Особу која живи у њему, Светог Духа, трећу особу Тројства. Када особа прихвати Христа као личног спаситеља, Свети Дух особи даје Божији живот, вечни живот, који је заиста његова права природа (Титу 3:5; 2. Петрова 1:4), и Свети Дух дође да духовно живи у њој. Чињеница да је верниково тело упоређено са храмом где живи Свети Дух помаже нам да разумемо шта је заиста пребивање Светог Духа. Реч храм се користи да опише Светињу над светињама, највеће свето место у старозаветном шатору. Тамо се Божије присуство појављивало у облаку и сретало се са првосвештеником, који је једном годишње долазио у Светињу над светињама. На Дан очишћења првосвештеник је доносио крв заклане животиње и попрскао би је на поклопац помирења Ковчега завета Господњег. На овај посебан дан Бог је давао опроштај свештенику и Свом народу.

Данас не постоји јеврејски храм у Јерусалиму, и нема више животињских жртава. Онај који верује у Христа постаје унутрашња светиња над светињама Бога Духа Светог у тренутку када је посвећен и када му је опроштено по Христовој жртви у крви (Ефежанима 1:7). Онај који верује у Христа постао је пребивалиште Божијег Светог Духа. У ствари, Писмо такође говори да Христ у духовном смислу пребива у вернику (Колошанима 1:27), као и Бог Отац (1. Јованова 4:15) – цело Тројство је укључено.

Пошто Свети Дух живи у вернику, Он доноси неке животне промене:

1) Дух који пребива у вернику долази код душе која је мртва у греху и ствара нови живот (Титу 3:5). То је ново рођење о коме је Исус говорио у Јовану 3:1-8.

2) Дух који пребива у вернику потврђује вернику да припада Господу и да је Божији наследник и сунаследник са Христом (Римљанима 8:15-17).

3) Дух који пребива у вернику поставља новог верника за члана Христове универзалне цркве. То је крштење у Духу, према 1. Коринћанима 12:13.

4) Дух који пребива у вернику даје му духовне дарове (Богом дане способности за службу) да би изградио цркву и да би успешно служио Господу на Његову славу (1.Коринћанима 12:11).

5) Дух који пребива у вернику помаже му да разуме и примени Свето писмо у свакодневном животу (1. Коринћанима 2:12).

6) Дух који пребива у вернику обогаћује његов молитвени живот и заступа га у молитви (Римљанима 8:26–27).

7) Дух који пребива у вернику даје снагу преданом хришћанину да живи за Христа и да чини Његову вољу (Галатима 5:16). Дух води верника путем праведности (Римљанима 8:14).

8) Дух који пребива у вернику даје доказ новог живота тако што производи плодове Духа у верниковом животу (Галатима 5:22–23).

9) Дух који пребива у вернику је ожалошћен када верник згреши (Ефежанима 4:30), и убеђује верника да исповеди свој грех Гоподу тако да може да се обнови заједништво (1. Јованова 1:9).

10) Дух који пребива у вернику запечаћује верника за дан избављења, и тиме је гарантован верников долазак у Господње присуство после овог живота (Ефежанима 1:13–14).

Када прихватиш Христа као свог Спаситеља (Римљанима 10:9–13), Свети Дух се настани у твом срцу и донесе са Собом потпуно нови живот љубави, међуљудских односа и службе за Господа.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је пребивање Светог Духа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries