settings icon
share icon
Питање

Зашто се голуб често користи као симбол Светог Духа?

srpski
Одговор


Сва четири јеванђеља говоре о томе како је Јован крстио Исуса у реци Јордан (Матеј 3:16, Марко 1:10, Лука 3:22, Јован 1:32). Лука каже: „Сиђе Дух Свети на њега у телесном виду као голуб". Пошто је Свети Дух баш то, дух, не можемо да га видмо. Међутим, повремено Дух је преузимао видиљив облик и без сумње људи су могли да га виде. Голуб је симбол чистоте и безазлености (Матеј 10:16) и Дух је био присутан у облику голуба на Исусовом крштењу и тиме показао да је крштење било свето и невино.

Други симбол који укључује голуба потиче од приче о потопу и Нојевој барци у Постању 6-8. Када је неко време земља била прекривена водом, Ноје је хтео да провери да ли има негде суве земље, тако да је послао голуба са барке, и голуб се вратио са граном маслине у кљуну (Постање 8:11). Од тада је грана маслине била симбол мира. Симболично нам прича о Ноју и голубу говори да је Бог објавио мир са човечанством пошто је после потопа прочистио земљу од зла. Голуб је представљао Светог Духа који је донео добре вести помирења између Бога и човека. Наравно, то је било само привремено помирење јер трајно духовно измирење са Богом долази преко Исуса Христа. Али битно је да је Свети Дух приказан као голуб на Исусовом крштењу, и тиме још једном симболисао измирење са Богом.

На Педесетницу Свети Дух је узео облик „ватрених Језика" (Дела 2:3) да би назначио чудесну силу поруке апостола и њихових радикално измењених живота. Појављивање голуба на Исусовом крштењу симболизује благог Спаситеља који доноси мир човечанству путем своје жртве.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто се голуб често користи као симбол Светог Духа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries