settings icon
share icon
Питање

Шта је хиндуизам и у шта верују хиндуси?

srpski
Одговор


Хиндуизам је једна од најстаријих организованих религија на свету. Његови свети списи датирају из периода између 1500. и 1400. године п.н.е. То је једна од најразноликијих и најсложенијих религија, са неколико стотина милиона богова. Хиндуси имају широк спектар темељних веровања и разасути су у много различитих секти. Иако по бројности заузима треће место међу религијама, хиндуизам је првенствено распрострањен у Индији и Непалу.

Веде су главне и најважније свете књиге хиндуизма, затим Упанишада, Махабхарата и Рамајана. Ови списи садрже химне, чини, филозофију, ритуале, песме и приче на којима хиндуси заснивају своја веровања. Остале књиге хиндуизма су Брахмане, Сутре и Арањаке.

Иако је хиндуизам политеистичка религија са 330 милиона богова, она има и једног врховног бога, Брахму. Брахма је суштина која настањује сваки део стварности и постојања у космосу. Он је безличан и непознат, а верује се да егзистира у три различита обличја: као Брахма – створитељ, Вишну – заштитник и Шива – разаратељ. Та обличја Брахме позната су и по својим бројним инкарнацијама. Тешко је направити сажетак хинду теологије јер разне школе ове религије садрже елементе скоро свих теолошких система. Хиндуизам може да буде:

1. монистички – постоји само једна суштина; Шанкарина школа
2. пантеистички – постоји само једно божанство које је идентично свету; брахманизам
3. панентеистички – свет је део бога; Рамануџина школа
4. теистички – постоји само један бог који је одвојен од своје творевине; бакти хиндуизам

Проучавањем осталих школа видимо да хиндуизам може бити атеистички, деистички па чак и нихиллистички. Поред толико различитости састављених у једном имену, поставља се питање шта је то по чему могу да се назову хинду. Једини прави критеријум је да ли веровање препознаје Веде као свете књиге.

Веде су много више од теолошких књига. Оне су збир богате и живописне “теомитологије” тј. религиозне митологије која спаја мит, теологију и историју у приповедачкој форми. Та теомитологија је толико дубоко укорењена у индијској историји и култури да се одбацивање Веда сматра непријатељством према Индији. Према томе, сваки верски систем који у некој мери не прихвата индијску културу није хиндуистички. Ако систем прихвата индијску културу и њену теомитолошку историју, биће препознат као хинду чак и ако је теистички, нихилистички или атеистички. Таква отвореност за супротности задаје главобоље западном свету који тражи логичку доследност и рационалну одрживост у својим религиозним гледиштима. Али, истини за вољу, нису ништа логичнији хришћани који тврде да верују у Јахву, а живе као атеисти и тиме поричу Христово присуство у свом животу. Код хиндуса је тај контраст искрена логичка контрадикторност, а код хришћанина обично лицемерство.

Хиндуизам придаје човечанству атрибуте божанског. Брахма је све, и према томе свако има божанску природу. Атман или биће је једно са Брахманом. Свака реалност изван Брахмана сматра се илузијом. Духовни циљ сваког хиндуса је да постане једно са Брахмом и тако престане да постоји у свом илузорном облику индивидуалности. Таква слобода назива се мокша. Док не постигне мокшу, хиндус верује да ће бити реинканиран све дотле док у потпуности не спозна истину, а то је да не постоји ништа осим Брахме. Шта ће неко бити у следећој реинкарнацији зависи од карме, принципа узрока и последице којим управља природна равнотежа. Прошлост појединца одређује његове будуће животе.

Ово је био кратак преглед хиндуизма, али сасвим је јасно да је та религија у контрасту са библијским хришћанством у готово свим својим сферама. Хришћанство има једног Бога који је личан и приступачан (5. Мојсијева 6:5; 1. Коринћанима 8:6) и једно Свето писмо. Оно учи да је Бог створио Земљу и све што је на њој (1. Мојсијева 1:1; Јеврејима 11:3), да је човек створен по Божијем обличју и има само један живот (1. Мојсијева 1:27; Јеврејима 9:27-28) и да спасење долази само преко Исуса Христа (Јован 3:16; 6:44; 14:16; Дела 4:12). Хиндуизам као реллигиозни систем подбацује јер не увиђа да је Исус јединствени отелотворени богочовек и Спаситељ који је једини извор спасења за човечанство.Врати се на Српску страну

Шта је хиндуизам и у шта верују хиндуси?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries