settings icon
share icon
Питање

Шта је Божија воља?

srpski
Одговор


Када говоримо о Божијој вољи, многи виде њена три различита аспекта у Библији. Први аспект је познат као Божији декрет, суверена или скивена воља. То је Божија „крајња" воља. Овај акпект Божије воље произилази из признања Божије суверености и других аспеката Божије природе. Овај израз Божије воље ће се фокусирати на чињеници да Бог суверено све одређује да се деси. Другим речима. Ништа се не дешава ван Божије воље. Овај аспект Божије воље се види у стиховима као што је Ефесцима 1:11, где видимо да је Бог онај „који све чини шодно саветовању своје воље", и Јов 42:2, „Ја признајем да све можеш и ништа се мисли противити не може". Ово виђење Божије воље је засновано на чињеници да, пошто је Бог суверен, Он никада не може да буде осујећен. Ништа се не дешава ван Његове контроле.

Ово разумевање Његове суверене воље не подразумева да Бог произвди све што се дешава већ потврђује да, пошто је суверен, Он мора бар да дозволи да се деси било шта што се дешава. Овај аспект Божије воље потврђује да чак и када Бог пасивно дозвољава да се ствари десе, Он мора да изабере да се десе, јер увек има снагу и право да интервенише. Бог увек може да одлучи да или дозволи или заустави дела и догађаје у свету. Тако да, као што је дозволио да се ствари десе, он их је „хтео".

Док је Божија суверена воља често скривена од нас све док се не деси, постоји други аспект Његове воље који нам је јасан: Његова очигледна или откривена воља. Као што реч подразумева, ово виђење Божије воље значи да је изабрао да у Библији открије своју вољу. Јасна Божија воља је Божја воља која говори шта треба а шта не треба да чинимо. На пример, због откривене Божије воље, јасно нам је да не треба да крадемо, да треба да волимо своје непријатеље, да се покајемо од својих грехова, и да будемо свети као што је Он свет. Овај израз Божије воље се открива како у Његовој Речи, тако и у нашој савести, кроз коју је Бог написао свој морални закон у човечјим срцима. Божији закони, без обзира да ли се налазе у Библији или у нашим срцима, обавезују нас. Ми смо одговорни када им нисмо послушни.

Разумевање овог аспекта Божије воље потврђује да иако имамо снагу и способност да се не покоримо Божији заповестима, немамо право да то радимо. Зато нема изговора за наш грех, и не можемо да тврдимо да изабравши грех једноставно испуњавамо Божију суверену вољу или одредбу. Јуда је испуњавао Божију суверену вољу када је издао Христа, као и Римљани када су га разапели. То не оправдава њихове грехе. Нису били ништа мање зли нити покварени, и били су позвани на одговорност за то што су одбацили Христа (Дела 4:27-28). Иако његова суверена воља дозвољава да се деси грех, и даље смо њему одговорни за тај грех.

Трећи аспект Божије воље који видимо у Библији је Божија воља коју дозволи да се деси или савршена воља. Овај аспект Божије воље описује Божији став и дефинише шта је то што му је угодно. На пример, јасно је да Бог не ужива у смрти злих, такође је јасно да он својом вољом одређује њихову смрт. Овај израз Божије воље се види у многим стиховима у Библији који наговештавају шта Бог ради а да у томе не ужива. На пример, у 1.Тимотеју 2:4, видимо да Бог жели да сви људи буду спасени и дођу до познања истине а ипак знамо да је Божија суверена воља да „Нико не може да дође к мени, ако га не привуче Отац који ме је послао, и ја ћу га васкрснути у последњи дан." Јован 6:44.

Ако нисмо пажљиви, лако можемо да постанемо опседнути Божијом „вољом" за свој живот. Међутим, ако је воља коју тражимо Његова тајна, или одлучена воља, наше трагање је бесмислено. Бог није одабрао да нам покаже тај акспект Своје воље. Оно што би требало да тражимо да познајемо је Његова очигледна или откривена воља. Право обележје духовности је када знамо и живимо у складу са Божијом вољом која је откривена у Писму, и то може да се сумира речима: „Будите свети, јер сам ја свет" (1. Петрова 1:15-16). Наша одговорност је да се покоримо откривеној Божијој вољи и да не спекулишемо шта би могла да буде Његова скривена воља за нас. Док би требало да будемо „вођени Светим Духом", никада не треба да заборавимо да нас Свети Дух првенствено води праведности и саображењу са ликом Христа, тако да наши животи прослављају Бога. Бог нас позива да живимо у складу са сваком речју која произилази из Његових уста.

Живот у складу са Његовом откривеном вољом требало би да буде наш главни циљ у животу. Римљанима 12:1-2 сумира ову истину тако што каже са смо позвани „да своја телеса принесете на живу, свету, богоугодну жртву, да то буде ваша умна служба Богу. И не уподобљавајте се овом свету, него се преображавајте обнављањем свога ума, да бисте могли да разаберете шта је воља Божија, шта је добро, и угодно, и савршено." Да бисмо познавали Божију вољу требало би да уронимо у писану Божију Реч, да преплавимо свој ум Речју, да се молимо да нас Свети Дух трансформише обновом ума, тако да ишод буде оно што је добро, прихватлијво и савршено – Божија воља.Врати се на Српску страну

Шта је Божија воља?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries