settings icon
share icon
Питање

Како могу да знам шта је Божији план?

srpski
Одговор


Већина хришћана истински желе да знају шта је Божији план за њихове животе. Ипак, постоје многа питања: како да откријем Божији план? Како могу да сам сигуран? Срец́ом, Библија пружа мноштво важних принципа у вези са Божијом вољом. Бог не покушава да сакрије своју вољу за наш живот; Он жели да његова деца знају Његову вољу и да је следе.

Прво, Библија је испуњена јасним изјавама у вези са Божјим планом које се односе на све вернике. На пример, 1. Солунцима 5: 16-18 учи: „ Радујте се свагда, молите се Богу без престанка, захваљујте на свему, јер је то воља Божија у Христу Исусу за вас ". Ове три активности — радост, молитва и захваљивање — су Божја воља за све вернике, без обзира на друге околности.

Божју вољу можемо разумети кроз Његову Реч. Божја Реч је савршена и кроз њено проучавање можемо открити Божији план за свој живот. Друга Тимотеју 3: 16-17 каже: „Све Писмо је богонадахнуто и корисно за поуку, за карање, за поправљање, за одгајање у праведности, да Божији човек буде савршен, приправљен за свако добро дело".

Друго, можемо боље разумети Божји план за свој живот помно га следец́и. Римљанима 12: 1-2 обец́ава: „Молим вас стога, браћо, милости Божије ради, да своја телеса принесете на живу, свету, богоугодну жртву, да то буде ваша умна служба Богу. И не уподобљавајте се овом свету, него се преображавајте обнављањем свога ума, да бисте могли да разаберете шта је воља Божија, шта је добро, и угодно, и савршено. Тада ц́ете моц́и да испитате и одобрите шта је Божја воља — његова добра, угодна и савршена воља". Када свој живот посветимо Богу и окренемо се од принципа овога света, тада смо припремили своја срца да чујемо Бога (такође видети 1. Петрова 4: 2).

Прва Солунцима 4:3-7 потврђује неопходност да се буде „жива жртва"и даје више детаља о Божјем плану: „Јер ово је воља Божија, ваше освећење, да се клоните блуда, да сваки од вас зна стећи своју жену у светости и части, не у пожудној страсти као многобошци који не знају Бога; да не прелазите границе и не закидате свога брата у трговини, јер је Господ осветник за све ово, као што смо вам раније рекли и посведочили. Није нас, наиме, Бог позвао на нечистоту него на освећење."

Треће, Божију вољу можемо открити кроз молитву. Колошанима 4:12 каже да се један верник по имену Епафрас "једнако бори за вас у молитвама — да бисте ви као савршени и потпуно осведочени могли остати у свему што је воља Божија." Верници у Колосу су имали потребу да знају и да чине Божију вољу и зато се Епафрас молио за њих. Кроз молитву ми можемо да растемо у разумевању Божије воље. Исто тако можемо да се молимо Бог да открије Своје планове другим људима.

Четврто, Бог понекад открива или потврђује своје планове за нас и на друге начине, као што су то личне околности, односи или чак снови. Међутим, ове обасти су субјективније и неопходно је много пажљиво да проценимо те знаке, узимајући у обзир шта је Бог јасно рекао у Светом Писму.

Можемо бити сигурни у Божије обец́ање: „Приближите се Богу, и он ц́е се приближити вама" (Јаков 4: 8). Док се молимо, проучавамо Свето писмо и трудимо се да живимо свето пред Господом, Он ц́е нам открити свој план за нас у своје савршено време и на начин који можемо разумети.

EnglishВрати се на Српску страну

Како могу да знам шта је Божији план?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries