settings icon
share icon
Питање

Да ли је Божија љубав условна или безусловна?

srpski
Одговор


Божија љубав, како је описана у Библији је безусловна, јер је упућена објекту Његове љубави (тј. према Његовом народу), упркос његовом опхођењу према Њему. Другим речима, Бог воли, јер је у Његовој природи да воли (1. Јованова 4:8), а та љубав га подстиче на милосрђе. Безусловна природа Божије љубави се највише види у еванђељу. Порука еванђеља је прича о божанском избављењу. Док Бог размишља о стању свог бунтовничког народа, Он одлучује да га избави од његовог греха, а та одлука заснована је на Његовој љубави (Ефесцима 1:4-5). Послушај речи апостола Павла из посланице Римљанима:

„Јер је Христос, док смо још били слаби у одређено време умро за безбожнике. Једва ће ко умрети за праведника, за доброга можда би се ко и усудио да умре. Али Бог показује своју љубав према нама тиме што је Христос умро за нас док смо још били грешници" (Римљанима 5:6-8).

Читајући посланицу Римљанима, сазнајемо да смо се отуђили од Бога због свог греха. Ми смо у непријатељском односу са Богом и Његов гнев се открива према безбожницима због њихове неправедности (Римљанима 1:18-20). Ми одбацујемо Бога и Бог нас предаје нашем греху. Ми, такође, сазнајемо да смо сви згрешили и лишени смо Божије славе (Римљанима 3:23) и да нико од нас не тражи Бога, нико од нас не поступа исправно у Његовим очима (Римљанима 3:10-18).

Упркос овом непријатељству које имамо према Богу (због чега би Бог био потпуно у праву да нас скроз уништи), Бог открива своју љубав према нама дајући свог Сина, Исуса Христа, као помирење (Божијег праведног гнева) за наше грехе. Бог није чекао да се ми побољшамо као услов да окаје наше грехе. Уместо тога, Бог се понизио да постане човек и да живи мењу својим народом (Јован 1:14). Бог је искусио нашу људскост – све што значи бити људско биће- и понудио је себе вољно као заменско измирење за наш грех.

Ово божанско избављење резултирало је у благодатном чину жртвовања самог себе. Као што Исус говори у еванђељу: „Нико нема веће љубави од ове, да неко положи свој живот за своје пријатеље" (Јован 15:13). Ово је управо оно, што је Бог учинио кроз Христа. Безусловна природа Божије љубави је јасно приказана у још два библијска одломка:

„Али, Бог који је богат у милости, због своје велике љубави којом нас је заволео, оживео је Христом и нас, који смо били мртви у својим преступима mdash; благодаћу сте спасени ″(Ефесцима 2:4-5).

„По томе се познала Божија љубав према нама, што је Бог послао у свет свог јединородног Сина – да ми Њиме живимо. Не да смо ми заволели Бога, него да је Он заволео нас и послао свог Сина као жртву помирења за наше грехе" (1. Јованова 4:9-10).

Битно је да знамо да је Божија љубав та која чини први корак; она никада није одговор. Управо је то чини безусловном. Да је Божија љубав условна, онда бисмо ми морали да учинимо нешто да је зарадимо или заслужимо. Морали бисмо некако да смиримо Његов гнев и да очистимо себе од греха, пре него што би Бог могао да нас заволи. Али, то није библијска порука. Библијска порука-еванђеље- је да, се Бог, мотивисан љубављу, покренуо безусловно да спасе свој народ од греха.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је Божија љубав условна или безусловна?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries