settings icon
share icon
Питање

Да ли су Бог / Библија сексисти?

srpski
Одговор


Сексизам је када један пол, обично мушки, доминира над другим полом, обично женским. У Библији постоји много места која говоре о жени на такав начин, који по нашем модреном шватању звучи као дискриминација против жена. Али, не треба да заборавимо да када Библија описује неки догђај, то не значи да га и одобрава. У Библији мушкарци третирају жене скоро као власништво, али то не значи да Бог то одобрава. Библија се много више усредсредочава на реформацију наших душа него нашег друштва. Бог зна да ће промењено срце довести до промењеног понашања.

Током Старозаветног времена, практично свака култура у целом свету је била партијалхално структурисана. Тај историјски статус је врло јасан—не само у Светом Писму већ и у правилима која су владала у већини друштава. Из перспективе модерног система вредности и светског погледа на свет, то се зове “сексист.” Бог је створио ред у друштву, не човек, и Он је аутор установљених принципа ауторитета. Међутим, као и све друго, пали човек је покварио овај ред. Ово је проузроковало неједнакост полова кроз целу историју. Исклучивост и дискриминација коју налазимо у нашем свету нису ништа ново. Они су последица човековог пада и уласка греха у свет. Самим тим, са правом можемо да кажемо да су израз и сама пракса “сексизма” последица греха. Прогресивно откривење у Библији води до излечења од сексизма, као и свих других грешних пракси људске расе.

Да бисмо нашли и одржали духовни баланс између Богом установљених позиција ауторитета, морамо да видимо шта Свето Писмо о томе каже. Нови Завет је испуњење Старог и у њему налазимо принципе који нам показују тачну линију ауторитета и лека за грех, болести целог човечанства, који укључује дискриминацију засновану на разлици међу половима.

Христов крст на невероватан начин изједначава полове. Јован 3:16 каже: “…да сваки - ко верује у њега ,” и то је свеобухватна изјава која не изоставља никог на основу друшвене позиције, менталне способности или пола. Исто тако у Галатима налазимо пасус који говори о пођеднакој могућности за спасење. “Вером у Исуса Христа сад сте сви синови Божији; јер сви ви који сте у Христа крштени - у Христа сте се обукли. Нема више ни Јудејина ни Грка, нема ни роба ни слободњака, нема више ни мушко ни женско; јер сте сви ви једно у Христу Исусу.” (Галатима 3:26-28). На крсту сексизам не постоји.

Библија није сексист у свом прецизном приказу резултата које грех оставља и на мушкарца и на жену. Библија бележи разне врсте греха: ропство, зависност и пад својих највећих хероја. А ипак исто тако нам даје одговор и лек за оне који су згрешили против Бога и његовог установљеног реда—исправан однос са Богом. Стари Завет је очекивао узвишену жртву и сваки пут када би се направила жртва за грех, она је у себи носила поруку да нам је потребно помирење са Богом. У Новом Завету, “Јагње које уклања грехе света” је био рођен, умро је, био сахрањен и поново устао, а затим је био узнет на своје место на небу, и тамо се моли за нас. Кроз веру у њега лек за грех се може наћи, а то укључује и грех сексизма.

Осуда Библије за сексизам се заснива на недостатку познавања Светог Писма. Када мушкарци и жене свих генерација заузму своје Богом дано место и живе према “тако каже Господ,” тада се добија предиван баланс међу половима. То је тај баланс са којим је Бог започео, и то је оно што ће он и довршити. Прекомерна пажња се поклања различитим продуктима греха а не самом корену истих. Само онда када постоји лично помирење са Богом кроз Господа Исуса Христа, можемо наћи истинску једнакост. “И сазнаћете истину, и истина ће вас ослободити” (Јован 8:32).

Јако је важно да разумемо да када Библија приписује одређене улоге мушкарцу и жени то не ствара сексизам. Библија је више него јасна да Бог жели да мушкарац има улогу вође у цркви и у дому. Да ли то чини жену инфериорном? Апсолутно не. Да ли то значи да су жене мање интелигентне, мање способне или да су мање важне у Божијим очима? Апсолутно не! То што значи је да у нашем грехом упрљаном свету теба да постоји структура и ауторитет. Бог је установио улоге ауторитета за неше добро. Сексизам представља злоупотребу ових правила, а не њихово постојање.Врати се на Српску страну

Да ли су Бог / Библија сексисти?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries