settings icon
share icon
Питање

Зашто ће Бог ослободити Сотону после хиљадугодишње владавине?

srpski
Одговор


Откривење 20:7–10: „И кад се наврши хиљада година, сатана ће бити ослобођен из своје тамнице, и изићиће да доводи у заблуду народе на четири краја земље, Гога и Магога, да их скупи за рат — којих је број као морски песак. И изиђоше на ширину земље, па опколише табор светих и вољени град; и сиђе ватра са неба од Бога и поједе их. А ђаво, који их је доводио у заблуду, би бачен у ватрено и сумпорно језеро, где је и звер и лажни пророк, и биће мучени дању и ноћу у све векове". У овом одељку Бог предвиђа последњу побуну коју ће ђаво покренути, и одлучну победу над том побуном.

На почетку миленијума само верници ће бити живи (Откривење 19:17–21)— они који преживе Велику невољу и они који ће се вратити са Господом током Његовог другог доласка. Биће то време незапамћеног мира и историји света (Исаија 2:4; Јоило 3:10; Михеј 4:3). Исус ће седети на Давидовом престолу и владати над својом творевином. Христос ће се постарати да све потребе свих људи буду задовољене и неће толерисати грех који је толико доминантан у данашњем друштву (Псалам 2:7–12; Откривење 2:26–29; 19:11–16). Можемо само да замислимо како ће изгледати време „неба на земљи".

Вероватно ће верници који преживе Велику невољу бити смртни и поново населити земљу током хиљадугодишње владавине. Можемо само да замислимо у којој мери ће, без постојања терета греха, порасти популација током хиљадугодишње владавине. Сви они који ће бити рођени током тих 1000 година уживаће у благословима и предностима које ће донети Христова владавина на земљи. Међутим, Они ће и даље бити рођени са грешном природом и мораће да се својевољно покају и поверују у јеванђеље, личним избором да прихвате Христа као Спаситеља и Господа.

На крају тих 1000 година Сотона ће бити ослобођен из бездана. У почетку ће обмањивати огромне масе да га следе у последњој побуни. Изгледа да ће људи, што се више буде заборављала Велика невоља, узимати здраво за готово своје мирне животе, а неки ће можда гајити сумње у Божију доброту. Иако ће број оних који ће се побунити са Сотоном бити „као морски песак" (Откривење 20:8), они и ће и даље бити само мањина у поређењу са онима који неће ући у побуну.

Пошто Бог зна какве ће невоље (поново) Сотона проузроковати, зашто би га ослободио? Свето писмо нам не даје дефинитиван одговор на то. Ипак, један од разлога би могао да буде да човечанство прође коначни тест. Кушач је био затворен на 1000 година и већина смртника на земљи никада неће доживети искушење из спољашње духовне сфере. Бог је створио човека са слободном вољом, и Он дозвољава да она буде тестирана. Будући „миленијалци" – они који ће се родити током тих хиљаду година царства – мораће да донесу свесну одлуку да следе или Христа или Сотону. Када Бог буде ослободио Сотону, то ће бити прилика за њих да направе тај избор.

Још један могући разлог због кога би Бог ослободио Сотону је да би показао у којој мери је грешна природа нераздвојни део сваког човека (Јеремија 17:9). Чак и после 1000 година божанске утопије на земљи, човечанство ће гајити латентну способност да се побуни. Још један од разлога за ослобађање Сотоне је да увидимо колико нас је лако преварити. Баш као што су Адам и Ева одбацили свој Еден само због неколико речи које им је упутио лажов, исто тако ће бити и са масама њихових потомака. Ми смо тело и крв, и склони смо обмани.

Ослобађањем Сотоне из бездана Бог можда има и намеру да отркије нешто о Својој природи. Хиљаду година ће се стално показивати благодат и доброта, али на крају тог времена, Он ће имати нула толеранције за непослушност. Наступиће његова правда и он неће више давати „друге шансе" онима који се буду побунили.

Када Бог буде ослободио Сотону на крају хиљаду година показаће се да је Сотона био и увек ће бити непријатељ човека. Бог је усмерио Своју љубав према нама, док Сотона има посебну мржњу. Све од Сотониног пада (Исаија 14, Језекиљ 28) он је био непријатељ верника и био је сасвим прикладно описан као онај који на врхунски начин обмањује човечанство (Јован 8:44). Све што он може човеку да обећа је смрт и уништење (Јован 10:10). Сотона је у Откривењу приказан као заиста потпуно поражен непријатељ, и његова коначна пропаст је сасвим сигурна, као и оних који га следе. Сотона је створено биће које је пред Богом беспомоћно.

Зашто ће Бог ослободити Сотону на крају 1000 година? Могли бисмо да поставимо и питање зашто Бог дозвољава да Сотона има било какву слободу, чак и сада. Божија суверена власт важи и за Сотону, и Бог је у стању да употеби било шта, чак и Сотонска дела – да би остварио Свој свети план (погледај 1 Тимотхy 1:20 анд 1. Коринћанима 5:5).

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто ће Бог ослободити Сотону после хиљадугодишње владавине?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries