settings icon
share icon
Питање

Шта значи да Бог обезбеђује?

srpski
Одговор


Постоји преко 160 стихова у Библији који говоре о томе како се Бог брине за наше потребе. Филипљанима 4:19 просто каже: „А Бог мој испуниће сваку вашу потребу, по свом богатству и слави-у Христу Исусу". Док они који траже успех можда траже новац или ствари да дођу на чудесан начин, треба да обратимо пажњу на оно што Бог жели да нам да.

Као и сваки добар родитељ, Бог нам никада не би дао оно за шта зна да би нам наудило. Његова намера је да нам помогне да развијемо христоликост, тако да можемо да постанемо со и светлост у свету (Матеј 5:13-14). Бог не жели да на Њега гледамо као на небески извор искуључиво материјалних ствари. Стицање ствари није основни циљ овог живота (Лука 12:15).

Бог прави разлику између наших потреба и жеља, јер Он зна да где је наше благо, ту ће бити и наше срце (Матеј 6:21). Он жели да знамо да овај свет није наш дом, већ да је део наших потреба и да преусмеримо нашу пажњу на вечни живот док још живимо овај.

Бог се брине за сваки део нашег бића: дух, душу и тело. Као што су и аспекти Његовог карактера бесконачни, тако су и начини на који се Бог брине за нас много већи од оног што можемо да тражимо или замислимо (Ефесцима 3:20). Можемо да верујемо у Његову доброту, вођство и бригу којом чини више за нас него што бисмо ми икада могли да учинимо сами за себе. Бог обезбеђује за нас начин да развијемо један близак, комуникативан, послушан однос са Њим, тако да можемо да имамо квалитет живота попут оног из Псалма 23. Они, чији је пастир Господ, могу да кажу: „Ништа ми не фали!" (Псалам 23:1)

У молитви „Оче наш", Исус подучава своје ученике да се моле за обезбеђивање потреба, а наша зависност од Бога потврђује се сваки пут кад молимо „Дај нам наш хлеб насушни" (Матеј 6:11). У Матеју 6:25-34, Исус говори својим ученицима да се не брину за храну или одело. Отац зна наше потребе. Он жели однос са нама, а то укључује и поверење да Он испуњава наше дневне потребе и да прво тражимо Његово царство и праведност (Матеј 6:33).

Псалам 84:11 каже: …„Онима који ходе у чистоћи, Он ни једног добра не ускраћује". Овај стих је и подсетник да постоји улога коју ми треба да одиграмо у Божијем обезбеђивању у нашим животима. Треба да ходамо у чистоћи.

Јаков 4:3 је одговор на питање зашто наше молитве некад нису испуњене. „Ви иштете и не примате, зато што зло иштете, да у својим сластима потрошите". Бог види срце и мотиви наших молитви су му битни.

Многи одломци о Божијој опскрби односе се на нашу потребу за храном и одећом и дневним, физичким животним потребама. Други се односе на потребе наше душе и духа, нашег унутрашњег човека. Он нам обезбеђује мир (Јован 14:27), утеху (2. Коринћанима 1:4) и „силу, љубав и разборитост" (2. Тимотеју 1:7). У ствари, Он „нас је, у Христу, благословио сваким духовним благословом на небесима" (Ефесцима 1:3). У каквом год да смо физичком стању, можемо да будемо задовољни у Господу (Филипљанима 4:12).

Одломци као што су Галатима 1:15 и Јеремија 1:5 дају нам сигурност да Божија љубав и усмерење почиње и пре зачећа. Какав је то дар знати да је Бог укључен у наше животе од самог почетка! Његова љубав за нас је обухваћена у Његовој жељи за наше најбоље добро. Он је заиста Јехова Јара, Господ који обезбеђује.

Божија опскрба шири се и на Његов стални однос са Његовим створењем, које дубоко зависи од Њега (Псалам 104:21). Често, узимамо здраво за готово кишу која пада, сунце које излази свако јутро, освежавајуће ветрове који дувају, плиму која чисти наше обале и удахњује живот у наше простране океане. Али све те ствари надгледа наш Бог пун љубави у својој бризи за нас.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да Бог обезбеђује?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries