settings icon
share icon
Питање

Шта значи да је Бог свеприсутан?

srpski
Одговор


Префикс омни (од енг. речи омнипресент) потиче из латинског и значи „сви". Тако да када кажемо да је Бог свеприсутан, то значи да је присутан свуда. У многим религијама Бог се сматра свеприсутним, док у Јудаизму и хришћанству ово виђење се даље дели на Божију узвишеност и иманенцију. Иако Бог није у потпуности зароњен у сваку честицу творевине (пантеизам), Он је присутан свуда све време.

Божије присуство је трајно кроз целу творевину, иако можда није откривено на исти начин свим људима на сваком месту. Повремено, Он је активно присутан у некој ситуацији, а опет можда не открије да је присутан у другој ситуацији у некој другој области. Библија открива да Бог може да буде присутан код некога на очигледан начин (Псалам 46:1; Исаија 57:15) и присутан у свакој ситуацији у целој творевини у било које време (Псалам 33:13-14). Свеприсутност је Божији начин да буде присутан на свим дометима, како времена, тако и простора. Иако је Бог присутан у свим временима и просторима, није ограничен на било које време и простор. Бог је свуда и у сваком „сада". Ниједан молекул нити део атома није тако мали да Бог није у потпуности присутан у њему, и ниједна галаксија није толико велика да је Бог не окружује. Међутим, ако бисмо уклонили творевину, Бог би то и даље знао, јер Он познаје све могућности, било да су стварне или нестварне.

Бог је природно присутан у сваком акпекту природног реда ствари, на сваки начин, у свако време и на сваком месту (Исаија 40:12; Наум 1:3). Бог је активно присутан на разне начине у сваком историсјком догађају као предострожни вођа над људским дешавањима (Псалам 48:7; 2. Дневника 20:37; Данило 5:5-6) – Бог је на посебан начин будно присутан за оне који призивају Његово име, који се моле за друге, који славе Бога, који траже нешто од Бога у молитви, који се искрено моле за опроштај (Псалам 46:1). Коначно, Он је присутан у личности Свог Сина, Господа Исуса Христа (Колошанима 2:19), и на мистичан начин присутан у свеопштој цркви која прекрива земљу и коју врата паклена неће надвладати.

Баш као што је и Божије свезнање ограничено могућностима људског ума, тако и Божија свеприсутност наилази на одређене парадоксе. Један од ових парадокса је битан: Божије присуство у паклу, на том месту где се налазе умрли безбожници и пате због неограниченог и непрекидног Божијег беса због својих грехова. Многи тврде да је пакао место одвојености од Бога (Матеја 25:41), и ако је тако, онда Бог не може да буде на месту које је одвојено од Њега. Међутим, безбожни у паклу трпе Његов вечни бес, јер Отркивење 14:10 говори о мукама злих у присуству Јагњета. Божије присуство на месту за које се каже да у њему пребивају умрли безбожници производи одређену дозу запањенсти. Међутим, овај парадокс може да се објасни чињеницом да Бог може да буде присутан – пошто испуњава све својим присуством (Колошанима 1:17) и све одржава речју своје силе (Јеврејима 1:3) а ипак није неопходно присутан свуда на благослов.

Баш као што је Бог понекад одвојен од Своје деце због греха (Исаија 52:9), Он је далеко од злих (Пословице 15:29) и када заповеда безбожним служитељима таме да нестану на крају времена на место вечне казне, Бог је и даље међу њима. Он зна те душе које сада пате у паклу, он зна њихове муке, вапаје за одмором, њихове сузе и тугу због вечног стања у коме се налазе. Он је тамо на сваки начин као опомена њима за грех који је створио понор који их је одвоји од сваког благослова који би иначе добили. Он је тамо присутан на сваки начин али једина особина коју испољава је гнев.

Исто тако, Он ће бити на небу, откривајући сваки благослов који овде чак не можемо ни иоле да замислимо; Он ће бити тамо дајући своје многе благослове, љубав и нежност – заиста све осим Његовог гнева. Божија свеприсутност требало би да нам служи и подсети нас да не можемо да сакријемо од Бога свој грех (Псалам 139:11-12), а ипак можемо да му се вратимо у покајању и вери а да се уопште и не померимо с места (Исаија 57:16).Врати се на Српску страну

Шта значи да је Бог свеприсутан?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries