settings icon
share icon
Питање

Шта значи да је Бог свемогућ?

srpski
Одговор


Реч свемогућ (омнипотент), потиче од речи омни, која има значење „све", и потент, што значи „сила". Као и у вези са особинама свезнања и свеприсутности, следи да, ако је Бог бесконачан, и ако је суверен, а знамо да јесте, онда мора да је и свемогућ. Он има сву снагу над свим, све време и на сваки начин.

Јов је говорио о Божијој сили у Јову 42:2: „Ја признајем да све можеш и да се твојој мисли противити не може". Јов је признавао Божију свемоћ у спровођењу Његових планова. Мојсије је такође био опоменут да Бог има сву силу да испуни своје циљеве за Израелце: „Господ одговори Мојсију: "Зар ће рука Господња бити кратка? Видећеш хоће ли бити оно што ти рекох или неће."

Нигде се јасније не види Божија свемоћ него у творевини. Бог рече: „Нека буде...", и би тако (Постање 1:3,6,9, итд.) Човеку су потребни материјали и оруђе за стварање. Бог је једноставно проговорио и по сили Његове Речи све је створено ни из чега. „Небеса се речју Господњом створише и духом његових уста сва војска њихова." (Псалам 33:6).

Божија сила се види у одржању Његове творевине. Сав живот на земљи би нестао да није Божије сталне бриге за све што нам је потребно за храну, одећу и кров над главом, и све то из извора које обнавља а које одржава Његова сила која одржава и човека и животиње (Псалам 36:6). Море које прекрива већи део површине земље, над којим смо немоћни, преплавило би нас да Бог није одредио своје границе (Јов 38:8-11).

Божија свемоћ сеже до владара и вођа (Данило 2:21), јер их он држи у руци или им допушта да иду своји путем у складу са Његовим плановима и циљевима. Његова сила је неограничена по питању Сотоне и његових демона. Сотонин напад на Јова био је ограничен само на одређене поступке. Бог га је обуздао Својом неограниченом силом (Јов 1:12, 2:6). Исус је подсетио Пилата да нема силу над њим осим оне коју му је дао свемогући Бог (Јован 19:11).

Пошто је свемоћан, Бог може све. Међутим, то не значи да је Бог нема свемоћ када Библија каже да Бог неке ствари не може да уради. На пример, стих у Јеврејима 6:18 каже да Он не може да лаже. То не значи да нема снагу да лаже, већ да је Његов избор да не лаже који је у складу са Његовим личним моралним савршенством. Исто тако, упркос томе што је свемоћан и што мрзи зло, Он дозвољава да се деси зло, у складу са Његовим добрим намерама. Он користи одређене зле догађаје да би дозволио да се Његови циљеви одвију, као када се десило највеће од свих зала, убиство савршеног, светог, невиног јагњета Божијег ради откупљења људског рода.

Као отелотворени Бог, Исус Христос је свемоћан. Његова сила се види у чудима које чини – Његовим бројним излечењима, тиме што је нахранио пет хиљада људи (Марко 6:30-44), утишао олују (Марко 4:37-41), и коначни приказ његове снаге био је када је подигао Лазара и Јаирову ћерку из мртвих (Јован 11:38-44, Марко 5:35-43), као пример његове контроле на животом и смрћу. Смрт је крајњи разлог што је Исус дошао – да је уништи (1. Коринћанима 15:22, Јеврејима 2:14) и да доведе грешнике у прави однос са Богом. Господ Исус је јасно тврдио да је имао силу да положи свој живот и да га поново подигне, чињеница коју је користио као алегорију када је говорио о храму (Јован 2:19). Имао је силу да позове дванаест легија анђела да га спасу током Његовог суђења, да су му затребали (Матеја 26:53), а ипак је себе понизно дао за друге (Филипљанима 2:1-11).

Велика тајна је да у томе да ту снагу могу да имају верници који су уједињени са Богом у Исусу Христу. Павле каже: „Стога ћу се најрадије хвалити својим слабостима, да се Христова сила настани у мени" (2. Коринћанима 12:9б). Божија снага се највише велича када су наше слабости највеће јер Он „може да учини преко свега и изнад свега што ми иштемо или мислимо, својом силом, што дејствује у нама" (Ефежанима 3:20). Божија сила је та која нас одржава у стању благодати, упркос нашем греху (2.Тимотеју 1:12), и Његова снага нас чува да не паднемо (Јудина 24). Ову снагу ће објавити многи народ на небу за сву вечност (Откривење 19:1). Нека то буде наша бескрајна молитва!Врати се на Српску страну

Шта значи да је Бог свемогућ?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries