settings icon
share icon
Питање

Да ли је Бог мушког или женског рода?

srpski
Одговор


У проучавању Писма две ствари су јасне. Прво, Бог је Дух и не поседује никакаве људске карактеристике или ограничења. Друго, сви докази који се налазе у Светом Писму се слажу да се Бог открио човечанству у мушком роду. Прво, треба да шватимо праву Божију природу. Бог је очигледно особа, зато што показује све карактеристике личности: Бог има ум, вољу, интелект и емоције. Бог комуницира и има односе са другима и Божије лично деловање се види кроз цело Свето Писмо.

Еванђеље по Јовану 4:24 каже: “Бог је дух, и који му се моле треба да се моле у духу и истини.” Пошто је Бог духовно биће, он не поседује људске карактеристике у физичком смислу. Међутим, понекад фигиративни језик који се користи у Светом Писму приписује људске карактеристике Богу да би помогао човеку да разуме Бога. Овакво приписивање људских карактеристика да би се описао Бог се назива “антропоморфизам.” Антропоморфизам је само средство за Бога (духовно биће), којим комуницира истину о својој природи, људима као физичким бићима. С обзиром да су људи физичка бића, ми смо ограничени у свом разумевању свих ствари које су изван физичког постојања; због тога, антропоморфизам у Светом Писму нам помаже да разумемо ко Бог јесте.

Неке тешкоће се јављају код истраживања чињеница да је човечанство створено по Божијем обличју. Прва Мојсијева 1:26-27 каже: “Потом рече Бог: Да начинимо човека по свом обличју, као што смо ми, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од целе земље и од свих животиња што се мичу по земљи. И створи Бог човека по обличју свом, по обличју Божијем створи га; мушко и женско створи их.”

И муж и жена су створени по обличју Божијем на тај начин да су величанственији од свог осталог створења, и као Бог имају ум, вољу, интелект, емоције и моралну свест. Животиње не поседују моралну свест и не поседују нематеријалну компоненту, као што то људски род има. Обличје Божије је духовна компонента коју једино љуски род поседује. Бог је створио људски род да би имали однос са њим. Људски род је јединствено створење створено са том сврхом.

То значи, да су мушкарац и жена само замишљени по обличју Божијем—они нису умањена Божија “копија”. Чињеница да постоје муж и жена не значи да Бог мора да има мушке и женске карактеристике. Не заборавите, да си створен по обличју Божијем нема ништа заједничко са физичким карактеристикама.

Знамо да је Бог духовно биће и да не поседује физичке карактеристике. Но ово не ограничава Бога у томе како он жели да се открије људском роду. Свето Писмо садржи свако откривење које је Бог дао човечанству о себи, тако да је оно једини објективан извор информација о Богу. У потрази за тим шта нам Писмо говори, постоји неколико чињеница о облику у ком се Бог открио људском роду.

Свето Писмо садржи око 170 референција о Богу као “Оцу.” По природи ствари, неко не може бити отац осим ако није мушко. Да је Бог изабрао да се открије човеку у женском роду, тада би се реч “мајка” појављивала на овим местима, а не “отац.” У Старом и Новом Завету, мушки род се користи изнова и изнова када се говори о Богу.

Исус Христ говори о Богу као оцу неколико пута а у неким случајевима користи мушки род када говори о њему. Само у Еванђељима, Христ користи термин “Отац” када директно говори о Богу близу 160 пута. Посебно је интресантна Христова изјава у Јовану 10:30: “Ја и Отац једно смо.” Очигледно, Исус Христ је дошао у људском обличју да умре на крсту као плата за грехе света. Као и Бог Отац, Исус се открио човечанству у мушком роду. У Светом Писму је забележено много места где Исус користи имененице и заменице мушког рода када говори о Богу.

Посланице Новог Завета (од Дела Апостолских до Откривења) такође садрже близу 900 стихова где се реч тхеос—именица мушког рода у Грчком—директно односи на Бога. У многобројним референцијам о Богу у Светом Писму, постоји јасна доследност у томе да када се говори о њему, се користе имена, именице, и заменице мушког рода. Иако Бог није човек, он је изабрао мушки род да се открије људском роду. На сличан начин, Исус Христ који се константно спомиње са мушким именима, именицама и заменицама, је узео мушки облик док је ходао земљом. И пророци Старог Завета и апостоли Новог завета говоре о Богу и Исусу Христу са мушким именима. Бог је одлучио да се открије у овом обличју да би људи могли лакше да швате ко он јесте. И док Бог нам помаже да га лакше разумемо, јако је важно да ми не покушавамо да “ставимо Бога у кутију,” да тако кажемо, тиме што ћемо му додати ограничења која нису у складу са његовом природом.Врати се на Српску страну

Да ли је Бог мушког или женског рода?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries