settings icon
share icon
Питање

Шта значи да је Бог дух?

srpski
Одговор


Учење да је „Бог дух" налази се у Еванђељу по Јовану 4:24: „Бог је дух, и који му се моле треба да се моле у духу и истини″. Исус је ово рекао жени која је мислила да је физичко место битно за исправно слављење Бога.

Чињеница да је Бог дух значи да Бог Отац нема људско тело. Бог Син дошао је на земљу у људском телу (Јован 1:1,14), али Бог Отац није. Исус је јединствен као Емануел „са нама Бог" (Матеј 1:23). Бројеви 23:19 наглашавају Божију истинитост стављајући га у супротност са смртним људима: „Није Бог човек, па да би слагао, нити син човјечији, да би се покајао…″

Неки постављају питање зашто Библија понекад говори о Богу као да Он има тело. На пример, Исаија 59:1 помиње Божију „руку" и „ухо". Друга Летописа 16:9 говори о Божијим „очима". Матеј 4:4 ставља речи у Божија „уста". У Поновљеном закону 33:27, Бог има „руке".Сви ови стихови су примери антропоморфизма – начина да се Бог опише у складу са анатомским или емотивним терминима, тако да људи могу боље да га разумеју. Употреба антропоморфизма, облика фигуративног значења језика, не значи да Бог заиста има тело.

Рећи да је Бог дух значи да је Бог Отац невидљив. Колошанима 1:15 назива Бога „невидљивим Богом". Прва Тимотеју 1:17 слави Бога говорећи: „А цару вечности непролазном, невидљивом, једином Богу част и слава у све векове; амин″.

Иако је Бог дух, Он је, такође, живо, лично биће. Као такав, можемо лично да га упознамо. Исус Навин 3:10 овако говори о Богу: „По овоме ћете познати да је Бог живи усред вас". Псалам 84:2 изјављује: „Срце моје и пут моја радосно кличу Богу живоме".

Са филозофске стране гледишта, Бог мора да буде дух да би био неограничен. Такође, ако је Бог ограничен на људско тело, Он не може да буде свеприсутан (на свим местима у исто време). Бог Отац није ограничен опсегом који важи за створене ствари, већ може да постоји на свим местима у исто време. Бог је нестворени Први узрок који представља силу иза свих других бића.

Интересантно је да у Јовану 4:24 Исус повезује то да је Бог дух са слављењем Њега у духу и истини. Ради се о томе да, пошто је Бог дух, људи морају да га славе исправно (у истини) и у духу (својом душом или срцем), а не да се ослањају на традиције, ритуале или физичка места.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да је Бог дух?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries