settings icon
share icon
Питање

Шта значи да је Бог светлост?

srpski
Одговор


„Бог је светлост" каже 1. Јованова 1:5. Светлост је уобичајена метафора у Библији. Изреке 4:18 симболизује праведност као „блиставу светлост". Филипљанима 2:15 пореде Божију децу која су „беспрекорна и чиста" са сјајним звездама на небу. Исус је користио светлост као слику добрих дела: „Тако нека засветли ваша светлост пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима″ (Матеј 5:16). Псалам 76:4 каже о Богу „Силан си ти".

Чињеница да је Бог светлост ствара природни контраст са тамом. Ако је светлост метафора за праведност и доброту, онда тама означава зло и грех. Прва Јованова 1:6 каже да „ако кажемо да имамо заједницу с њим, а у тами ходимо, лажемо и не творимо истине″. Пети стих каже „Бог је светлост и у њему нема никакве таме". Обратите пажњу да се не каже да је Бог нека светлост, већ да да Он јесте светлост. Светлост је део Његове суштине, као што је и љубав (1. Јованова 4:8). Порука је да је Бог потпуно и апсолутно свет, без примесе греха, без мрље безакоња и неправде.

Уколико имамо светлост, не познајемо Бога. Они који познају Бога, који ходају са Њим су светлост и ходају у светлости. Они су саучесници Божије божанске природе, „пошто избегну поквареност која пожудом влада у свету″ (2. Петрова 1:4).

Бог је светлост, као што је и Његов Син. Исус је рекао: „Ја сам светлост света; ко иде за мном, неће ходити по тами, него ће имати животну светлост". „Ходати" значи чинити напредак. Стога, из овог стиха може да се закључи да је хришћанима намењењо да расту у светости и сазревају у вери како следе Исуса (види 2. Петрову 3:18).

Бог је светлост и Његов план је да верници светле Његовом светлошћу и постају свакодневно сличнији Христу. „Јер сте сви ви синови светлости и синови дана. Ми не припадамо ноћи нити тами″ (1. Солуњаима 5:5). Бог је створитељ физичког светла као и даривалац духовног светла помоћу кога можемо да видимо истину. Светлост открива оно што је скривено у тами; показује ствари онаквим какве јесу. Ходати у светлости значи познавати Бога, разумети истину и живети у праведности.

Верници у Христа морају да исповеде било коју таму унутар њих самих – њхове грехе и преступе – и да дозволе Богу да сија Његову светлост кроз њих.

Хришћани не могу да мирно седе и посматрају друге како и даље живе у тами греха, знајући да су, они који су у тами, предодређени за духовну одвојеност од Бога. Светлост света жели да избаци таму и да постави свуда своју мудрост (Исаија

9:2; Авакум 2;14; Јован 1:9). Проносећи светлост еванђеља по свету, нужно откривамо ствари о људима које би они радије да оставе скривеним. Светлост је неугодна за оне који су навикли на таму (Јован 3:20).

Исус, безгрешни Божији Син је „права светлост" (Јован 1:9). Као усвојени Божији синови, треба да одражавамо Његово светло у свету који је у тами због греха. Наш циљ је да сведочимо неспашенима mdash; „да им отвориш очи, да се обрате од таме ка светлости и од сатанске власти к Богу, да верујући у мене приме опроштај грехова и део међу онима који су освећени″ (Дела 26:18).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да је Бог светлост?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries