settings icon
share icon
Питање

Да ли је Исус Бог у телу? Зашто је битно да је Исус Бог у телу?

srpski
Одговор


Од момента Исусовог зачећа Светим Духом у утроби девице Марије (Лука 1: 26-38), скептици су преиспитивали прави идентитет Исуса Христа. Почело је са Маријиним вереником Јосифом, који се плашио да је ожени када је открила да је трудна (Матеј 1:18-24). Узео ју је за жену тек када му је анђео потврдио да је дете које носи Божији Син.

Стотинама година пре Исусовог рођења, пророк Исаија предсказао је долазак Божијег Сина: „Јер нам се роди дете, Син се нама даде, и власт ће бити на плећима Његовим; назваће се Саветник дивни, Бог силни, Отац вечни, Кнез мира″ (Исаија 9:6). Када је анђео проговорио Јосифу и најавио надолазеће Исусово рођење, он је алаудирао на Исаијано пророчанство: „Гле, девојка ће зачети и родиће сина, и наденуће му име Емануел, што преведено значи: ,Са нама Богʾ″ (Матеј 1:23). Ово не значи да је требало бебу да назову Емануел, већ да је бебин идентитет „Бог са нама". Исус је био Бог који је дошао у телу да борави међу људима.

Сам Исус је разумео спекулације у вези са сопственим идентитетом. Питао је ученике: „Шта кажу људи, ко је Син човечији?″ (Матеј 16:13; Марко 8:27). Одговори су се разликовали, као што се разликују и данас. Онда је Исус питао још упечатљивије питање: „А ви шта кажете, ко сам ја?" (Матеј 16:15). Петар је дао прави одговор: „Ти си Христос, Син Бога живога" (Матеј 16:16). Исус је потрврдио Петров одговор и обећао је да ће, на тој истини, изградити своју цркву (Матеј 16:18).

Права природа и идентитет Исуса Христа имају вечни значај. Свака особа мора да одговори на питање које је Исус поставио својим ученицима: „А ви шта кажете, ко сам ја?"

Он је дао исправан одговор на много начина. У Јовану 14:9-10, Исус је рекао: „Ко је видео мене, видео је Оца; како онда говориш: покажи нам Оца? Зар не верујеш да сам ја у Оцу и да је Отац у мени? Речи које вам говорим не говорим сам од себе; Отац, који остаје у мени, Он чини дела".

Библија је јасна у вези са божанском природом Господа Исуса Христа (Јован 1:1-14). Филипљанима 2:6-7 кажу, да иако Исус „који је у обличју Божијем, није сматрао као нешто приграбљено — то што је једнак Богу, него је лишио самога себе, када је узео обличје слуге и постао сличан људима". Колошанима 2:9 кажу: „Јер у њему телесно обитава сва пунина божанства″.

Исус је потпуно Бог и потпуно човек и чињеница о Његовом отеловљењу је од највеће важности. Живео је животом човека, али није поседовао грешну природу попут нас. Он је био искушан, али никада није згрешио (Јеврејима 2:14-18; 4:15). Грех је ушао на свет путем Адама, а Адамова грешна природа пренета је на сваку бебу која се роди на овом свету (Римљанима 5:12) — осим на Исуса. Пошто Исус није имао људског оца, Он није наследио људску природу. Он је имао божанску природу свог Небеског Оца.

Исус је морао да испуни све захтеве светог Бога, пре него што је био прихватљива жртва за наш грех (Јован 8:29; Јеврејима 9:14). Морао је да испуни преко 300 пророчанстава о Месији, које је Бог, преко пророка, предсказао (Матеј 4:13-14; Лука 22:37; Исаија 53; Михеј 5:2).

Од пада човека (Постање 3:21-23), једини начин да се буде исправан пред Богом била је крв невине жртве (Књига Левита 9:2; Бројеви 28:19; Поновљени закон 15:21; Јеврејима 9:22). Исус је била крајња, савршена жртва која је заувек задовољила Божији гнев против греха ( Јеврејима 10:14). Његова божанска природа учинила га је подесним за дело Искупитеља; Његово људско тело дозволило му је да пролије крв неопходну за искупљење. Ниједно људско биће са грешном природом није могло да плати такав дуг. Нико други није могао да задовољи захтеве да постане жртва за грехе целог света (Матеј 26:28; 1. Јованова 2:2). Ако је Исус само човек како неки тврде, онда је Он имао људску природу и није био савршен. У том случају, Његова смрт и васкрсење не би имали моћ да било кога спасу.

Пошто је Исус био Бог у телу, једино је Он могао да плати дуг према Богу. Његова победа над смрћу и гробом освојила је победу за сваког ко верује у Њега (Јован 1:12; 1. Коринћанима 15:3-4,17).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је Исус Бог у телу? Зашто је битно да је Исус Бог у телу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries