settings icon
share icon
Питање

Како могу да се научим да верујем да Бог све контролише?

srpski
Одговор


Пре него што се научимо да верујемо да Бог контролише све животне околности, треба да одговоримо на четири питања: Да ли Бог заиста све контролише? Колику контролу Он има? Ако Он није тај који у потпуности све котролише, ко је онда? Како могу да се научим да верујем да Он све контролише и да ми то носи мир?

Да ли Бог заиста све контролише? Концепт у коме Бог све контролише се назива Божији "суверенитет". Ништа не може да нам да снагу и увереност као што то може разумевање да је Бог суверен и нашим животима. Божији суверенитет се дефинише као Његова потпуна и независна контрола над сваким створењем, догађајем и над сваком околношћу у сваком моменту у историји. Он се никоме не подчињава, на Њега нико не може да утиче, апсолутно независан, Бог прави оно што је Њему угодно, на начин само Њему угодан и увек како то Он жели. Бог у потпуности контролише сваки молекул у универзуму у сваком тренутку и све што се дешава, Бог је учинио или дозволио да се деси због његове савршене сврхе.

"Закле се Господ над војскама говорећи: 'Доиста, биће како сам смислио, и како сам наумио извршиће се'" (Исаија 14:24). Ништа се не дешава случајно, посебно у животу верника. Бог "чини" то да се деси. То значи намерно одлучити да урадиш нешто. Бог је одлучио да уради то што ће урадити и нико и ништа не може да Му попречи. "Који од почетка јављам крај и издалека шта још није било; који кажем: намера моја стоји и учинићу све што ми је воља" (Исаија 46:10). Ово је наш моћан, сврсишодан Бог који све контролише. То треба да нам носи велику утеху и да нам помогне да се преборимо са страховима.

Колика је тачно Божија контрола? Потпуни суверенитет над целим створењем је у директној супротности са теистичком филозофијом, која тврди да Бог не зна више од нас шта ће се десити у будућности и да зато Он треба стално да мења своје планове и да реагује на оно што грешни људи праве упражнајвајући своју слободну вољу. Бог не сазнаје шта ће десити, током одигравања самог догађаја. Он непрекидно, активно управља свиме—СВИМЕ—овде и сада. Ако мислимо да Му је потребна наша сарадња или помоћ или упражњавање наше слободне воље за да испуни своје планове, то нас ставља у позицију контроле над Њим и нас прави боговима. Где смо већ чули за ту лаж? То је одјек старе сотонске лажи из Едемског врта—и бићете као Бог (1. Мојсијева 3:5). Наша воља је слободна само до мере коју нам Бог дозвољава и нимало више. "И сви становници земаљски ништа нису према Њему, и ради шта хоће с војском небеском и са становницима земаљским, и нема никога да би Му руку зауставио и рекао Му: 'Шта радиш?'" (Данило 4:35). Ничија слободна воља не може да се мери са Божијом сувереношћу.

Неким људима изгледа привлачно да мисле да Сотона има власт над неким делом живота и да Бог стално ревизира своје планове да би се прилагодио сотонским триковима.

У книзи о Јову имамо јасну илустрацију ко заправо има суверену власт, а ко не. Сатана је дошао пред Бога и заправо је рекао: "Јов ти служи само зато што га ти штитиш." Тако да је Бог обећао Сатани да може да нарани Јова само до одређена границе, али не више од тога (Јоб 1:6–22). Може ли Сотона да уради више од тога? Не. Бог контролише Сотону и његове демоне који покушавају да покваре Божије планове на сваком кораку.

Сатана је знао још од Старог завета за Божији план да ће Исус доћи на земљу, да ће бити предаден, разапет и васкрснут и да ће пружити спасење милионима и ако постоји било какав начин тај план да се не оствари, Сатана би га испунио. Да је Сотона могао проузроковати само једно од стотине пророчанстава о Месији, да се не остваре, читава би ствар пропала. Али број независних одлука донетих по „слободној вољи" хиљаде људи, су биле дизајниране од Бога за да може да се испуни Његов план тачно као што је то и планирао од самог почетка, и Сатана није могао да уради ништа по том питању.

Исус је био "предан у ваше руке с Божијим предзнањем и према Божијем унапред замишљеном плану" (Дела 2:23). Ни Римљни, ни Фарисеји, ни Јуда или било ко други нису могли да ураде ништа што би спречило да се Божији план одвије тачно као што је то Бог намеравао још пре стварања света. У Посланици Ефесцима 1 се каже да смо изабрани у Њему пре него што је свет био створен. Били смо у Божијем уму, одређени за спасење вером у Христа. То значи да је Бог повезао Сатанину побуну, Адамов и Евин грех, пад људске расе и Христову смрт и распеће—једне ужасавајуће догажаје—за да нас спаси пре него што нас је створио. Ово је савршен пример како Бог све изводи на добро (Римљанима 8:28).

Неограничен у моц́и, без премца у величанству и не осујец́ен ничим около себе, наш Бог има потпуну контролу над свим околностима, чинећи или дозвољавајуц́и да се десе да би испунио своју сврху и да би се Његови планови испунили тачно као што је то предодредио.

Коначно, једини начин да се поуздајемо у Божју суверену контролу и да нађемо одмор у њој је познавање Бога. Упознајте његове особине, сазнајте шта је урадио у прошлости, и ово ће изградити поверење у Њега. Данило 11:32 каже, „...али народ који познаје Бога свог охрабриће се и извршиће". Замислите такву моц́ у рукама злог, неправедног бога. Или бога коме заиста није стало до нас. Али, ми се можемо радовати суверенитету нашег Бога, јер се налази у сенци Његове доброте, љубави, милости, саосец́ања, верности и светости.

Не можемо веровати некоме кога не познајемо. Постоји само један начин да спознамо Бога — кроз Његову Реч. Не постоји чаробна формула која би нас преко ноц́и учинила духовним гигантима, не постоји мистична молитва којом да се молимо три пута дневно да би брже сазрели, изградили нашу веру и створили од нас упориште снаге и самопоуздања. Постоји само Библија, једини извор моц́и који ц́е нам променити живот изнутра. Али потребан је напор, марљив, свакодневни напор, да би се упознао Бог који све контролише. Ако се дубоко потопимо у Његову Реч и допустимо да она испуњава наше умове и срца, постац́е нам јасан Божји суверенитет и ми ц́емо му се радовати јер ц́емо интимно познавати и веровати Богу који све контролише за да оствари Његову савршену сврху .

EnglishВрати се на Српску страну

Како могу да се научим да верујем да Бог све контролише?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries