Да ли Бог опрашта велике грехе? Хоће ли Бог опростити убици?


srpski
Питање: Да ли Бог опрашта велике грехе? Хоће ли Бог опростити убици?

Одговор:
Многи људи погрешно верују да Бог опрашта „мале” грехе као што су лагање, љутња и нечисте мисли, али не опрашта „велике” грехе као што су убиство и прељуба. То није истина. Не постоји толико велики грех који Бог не може да опрости. Када је Исус умро на крсту, Он је платио казне свих грехова целог света (1. Јованова 2:2). Када особа поверује у Исуса Христа за спасење, сви његови греси су опроштени. То укључује прошле, садашње и будуће, мале или велике. Исус је умро да плати цену за све наше грехе и када их једном опрости, сви су опроштени (Колошанима 1:14; Дела 10:43).

Сви смо ми згрешили (Римљанима 3:23) и заслужујемо вечну казну (Римљанима 6:23). Исус је умро за нас, да плати казну уместо нас (Римљанима 5:8). Свакоме ко верује у Исуса Христа за спасење је опроштено, без обзира које грехе је починио (Јован 3:16). Убица или прељубник ће вероватно сносити озбиљније последице (правне, у односима итд) за своја зла дела, него неко ко је „само” лагао. Али греси једног убице или прељубника су у потпуности и трајно опроштени од тренутка када он поверује и поузда се у Христа.

Овде није одлучујући фактор величина греха; већ величина искупљујуће Христове жртве. Ако је проливена крв безгрешног Божијег Јагњета довољна да покрије све грехе милиона људи који би икада поверовали у Њега, онда не постоји ограничење за величину или тип покривеног греха. Када је рекао „Свршено је”, греху је дошао крај, обезбеђено је потпуно искупљење, задовољење и опроштење, склопљен је мир и постигнуто је откупљење од свих грехова. Спасење је било осигурано и потпуно; ништа није потребно њему додати, нити је то могуће. Христово дело спасења учињено је у потпуности без људске помоћи и не може се укинути.


Врати се на Српску страну
Да ли Бог опрашта велике грехе? Хоће ли Бог опростити убици?