settings icon
share icon
Питање

Да ли је истина да се све дешава са разлогом?

srpski
Одговор


Да ли се све дешава са разлогом? Кратак одговор је „да"; зато што је Бог суверен, не постоје случајна дешавања, ван контроле. Божије сврхе могу бити скривене од нас, али можемо бити сигурни да сваки догађај има разлог иза тога.

Постојао је разлог за слепило човека у Јовану 9, иако су ученици погрешно протумачили разлог (Јован 9:1-3). Постојао је разлог за лош однос према Јосифу, иако се сврха коју су браћа имала за оно што су радила разликовала од Божије сврхе која је то допустила (Постање 50:20). Постојао је разлог за Исусову смрт – власти у Јерусалиму имале су своје разлоге, засноване на злој намери, а Бог је имао своју, засновану на праведности. Божија сувереност пружа се чак и до најнижих бића. „Па ни један од (врабаца) неће пасти на земљу без Оца вашега″ (Матеј 10:29).

Неколико фактора нам помаже да знамо да се све дешава са разлогом: закон узрока и последице, доктрина првобитног греха и Божије провиђење. Све то указује да се све дешава са разлогом, не само случајно или насумично.

Прво, постоји природни закон узрока и последице, такође познат и као закон сејања и жетве. Павле каже: „Не варајте се, Бог се не да исмејавати. Јер што човек сеје, оно ће и жњети: ко сеје у своју плот од плоти ће жњети погибао, а ко сеје у Духа од Духа ће жњети вечни живот″ (Галатима 6:7-8). Ово значи да у сваком поступку или речи коју изговоримо, било добро или зло, постоје извесни неизбежни резултати који следе (Колошанима 3:23-25). Неко може да пита: „Зашто сам ја у затвору? Да ли постоји разлог за то? А одговор може да буде: „Јер си опљачкао комшијину кућу и ухваћен си". То означава узрок и последицу.

Све што радимо је или улагање у тело или у улагање у Дух. Сејаћемо шта год да смо посејали и сејаћемо у количини у којој смо посејали. „А ово знајте: ко шкрто сеје шкрто ће и жњети, а ко у благослову сеје у благослову ће и жњети″ (2. Коринћанима 9:6). Верник који хода у Духу и „сеје" у Духу ће жњети духовну жетву. Ако је његово сејање било великодушно, жетва ће бити изобилна, ако не у овом животу, онда сигурно у животу који ће доћи. Супротно томе, они који „сеју" у телу пожњеће живот без пуних Божијих благослова, и у овом животу и у животу који ће доћи (Јеремија 18:10; 2. Петрова 2:10.12).

Разлози за које се неке ствари дешавају могу често да се повежу са првобитним грехом у рајском врту. Библија јасно каже да је свет под клетвом (Постање 3:17), која за ишод има несреће, болести, природне катастрофе и смрт. Све те ствари, иако под Божијом крајњом контролом, понекад Сатана користи да би нанео јад људима (види Јов 1-2; Лука 9:37-42; 13-16). Неко може да пита: „Зашто сам добио ову болест? Да ли постоји разлог за то?", а одговор може да буде један или више оваквих: 1) „Јер живиш у палом свету и ми смо сви подложни болести"; 2) „Јер Бог те тестира и јача твоју веру"; или 3) „Јер, Бог те, из љубави, дисциплинује према Јеврајима 12: 7-13 и 1. Коринћанима 11:29-30".

Затим, постоји нешто што се зове Божије провиђење. Доктрина провиђења каже да Бог тихо и невидљиво ради у природном свету да руководи догађајима. Бог, у свом провиђењу, спроводи своју сврху кроз природне процесе у физичком и друштвеном свемиру. Сваки ефекат може да се повеже са природним узроком и нема назнаке за чудесно. Најбоље што човек може да учини да би објаснио разлог зашто се неке ствари десе током природних догађаја је да укаже на „случајност".

Верници кажу да Бог уређује случајности. Неверник се руга таквим идејама, јер верује да природни узроци могу потпуно да објасне сваки догађај без помињања Бога. Ипак, Христови следбеници су потпуно уверени у ову дубоку истину: „А знамо да Бог све помаже на добро онима који га љубе, који су по његовој одлуци позвани" (Риимљанима 8:28).

Књига о Естер показује божанско провиђење на делу. Протеривање Вашти, одабир Естер, завера убица, Хаманов понос, Мордекајова храброст, краљева несаница и крвожедност Зереша и читање свитака – све у тој књизи дешава се да би избавио Божији народ. Иако се Бог никада не помиње у књизи о Естер, Његово провиђење, деловање кроз „случајност" се јасно види.

Бог увек делује у животу свог народа и Његова доброта ће им дати добар крај (Филипљанима 1:6). Догађаји који дефинишу наше животе нису само производи природних узрока или насумичне случајности. Њих Бог води и намењени су за наше добро. Често не успевамо да видимо Божије скривено вођство или заштиту како се догађаји у нашим животима одвијају. Али, када погледамо уназад на прошле догађаје, можемо јасније да видимо Његову руку, чак и у временима трагедије.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је истина да се све дешава са разлогом?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries