settings icon
share icon
Питање

Шта је то хришћански поглед на свет?

srpski
Одговор


Поглед на свет упућује на свестрану концепцију света са одређене тачке гледишта. Хришћански поглед на свет је, онда, свестрана концепција света од хришћанског гледишта. Поглед на свет једне особе је његова“велика слика,” хармонија свих његових веровања о свету. То је начин на који се швата реалност. Поглед на свет је основа за доношење свакодневних одлука и самим тим је екстремно важна.

Једну јабуку која стоји на столу посматра неколико људи. Ботаничар гледа јабуку и сортира је. Један уметник у њој види животни стил и слика је. Трговац види робу за продају и инвентарише је. Дете види ручак и поједе је. Како ми гледамо на неку ситуацију је под утицајем тога како гледамо на свет уопште. Сваки поглед на свет, хришћански или нехришћански, одговара на бар три следећа питања:

1) одакле долазимо? (И зашто смо овде?)
2) шта није у реду са светом?
3) како можемо да га поправимо?

Поглед на свет који данас доминира је Натурализам који одговара на ова три питања овако: 1) Ми смо производ случајног чина природе, без стварне сврхе. 2) Ми не поштујемо природу као што би требало. 3) Можемо да сачувамо земљу кроз екологију и конзервацију. Натуралистички поглед на свет производи многе сличне филозофије као што су морални релативизам, егзистенцијализам, прагматизам и утопизам.

Хришћански поглед на свет, са друге стране, одговара на ова три питања библијски: 1) Ми смо Божија створења, створена да управљају светом и да имају заједништво са Њим (Прва Мојсијева 1:27-28; 2:15). 2) Ми смо згрешили против Бога и тиме је цео свет подлегао проклетству (Прва Мојсијева 3). 3) Сам Бог је откупио свет кроз жртву свога Сина Исуса Христа (Прва Мојсијева 3:15; Лука 19:10), и једнога дана ће обновити створење у његово савршено стање (Исаија 65:17-25). Хришћански поглед на свет нас води да верујемо у морални абсолут, чуда, људско достојанство и могућност откупљења.

Битно је да се швати да је поглед на свет свестран. Утиче на сваки део нашег живота, од новца до моралности, од политике до уметности. Истинско Хришћанство је више од групе идеја које се користе у цркви. Хришћанство како га учи Библија је само по себи поглед на свет. Библија нигде не прави разлику између “религиозног” и “секуларног” живота; хришћански живот је једини живот који постоји. Исус је објавио Себе да је “пут, истина и живот” (Јован 14:6) и, чинећи то постао наш поглед на свет.Врати се на Српску страну

Шта је то хришћански поглед на свет?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries