Да ли Бог још увек даје визије људима данас?


Питање: Да ли Бог још увек даје визије људима данас? Да ли верници треба да очекују визије као саставни део свог хришћанског искуства?

Одговор:
Да ли Бог може да даје визије данас? Да! Да ли Бог даје визије људима данас? Вероватно. Да ли треба да очекујемо да се визије појављују редовно? Не. Као што је записано у Библији, Бог је говорио много пута људима кроз визије. Примери које можемо да узмемо су Јосиф син Јаковљев, Јосиф Маријин муж, Соломон, Исаија, Језекиљ, Данијел, Петар, Павле и многи други. Пророк Јоил је прорекао изливање визија, и ово је потврдио Апостол Петар у Делима Апостолским, друга глава. Постоји разлика између визије и сна – визија се добија када си "будан" док се сан даје особи док "спава."

У многим деловима света, Бог много користи снове и визије. У областима у којима је Еванђеље мало или скоро уопште није доступно, Бог своју поруку доноси људима директно. Ово се у потпуности слаже са Библијским примерима у раним данима хришћанства, где је Бог често користио визије да би открио људима истину о Себи (види Дела Апостолска). Ако Бог жели да комуницира своју поруку некој особи, Он то може да уради на било који начин који за који Он мисли да је неопходан – кроз мисионара, анђела, визију, сан, итд. Бог наравно има способност да даје визије у областима где је порука Еванђеља већ увелико доступна. Не постоје границе онога што Бог може да уради.

У исто време, морамо да будемо врло пажљиви када се ради о визијама и њиховом тумачењу. Морамо да имамо на уму да је Библија завршена, и да нам је у њој речено све што је потребно да знамо. Кључна истина је да, ако Бог жели неком да да визију, визија ће у потпуности бити у сагласности са оним што је већ открио у Својој Речи. Визији никада не сме да се да исти, или већи ауторитет него Његовој Речи. Божија Реч је наш врховни ауторитет за хришћанску веру и праксу. Ако верујете да сте имали визију и осећате да вам ју је Бог вероватно дао, у молитви испитајте Божију Реч и уверите се да ли је ваша визија у складу са Писмом. Ако је тако, у молитви размотрите шта је то што би Бог желео да урадите у вези са визијом (Јаков 1:5). Бог нема да да визију особи а онда значење визије да држи скривено. У Писму, кад год особа тражи од Бога значење визије, Бог се постара да јој је и објасни (види Данијел 8:15-17).


Врати се на Српску страну
Да ли Бог још увек даје визије људима данас?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога