settings icon
share icon
Питање

Шта је хришћанска духовност?

srpski
Одговор


Када се наново родимо примимо Светог Духа који нас запечати за дан откупљења (Ефесцима 1:13; 4:30). Исус је обећао да ће нас Свети Дух водити у сву истину (Јован 16:13). Део те истине је да Божије ствари узмемо и применимо на своје животе. Кад се то деси, верник тада донесе одлуку да дозволи Светом Духу да га контролише. Права хришћанска духовност заснована је на количини у којој наново рођени хришћанин дозвољава да га Свети Дух контролише и води у животу.

Апостол Павле говори верницима да буду испуњени Светим Духом. „И не опијајте се вином, у чему је раскалашност, него се пуните Духом” (Ефесцима 5:18). Време у овом одељку је трајно и значи „стално бити испуњаван Духом“. Бити испуњен Духом једноставно значи дозволити Светом Духу да нас контролише уместо да се предамо жељама своје телесне природе. У овом одељку Павле прави поређење. Када некога контролише вино он је пијан и има одређене карактеристике као што је неразговетан говор, несигуран ход и проблем у правилном доношењу одлука. Баш као што можеш да кажеш када је особа пијана због карактеристика које показује, исто тако наново рођени хришћанин кога контролише Свети Дух може да има Његове карактеристике. Те карактеристике налазимо у Галатима 5:22-23 где се називају плодовима Духа. Овај карактер није произведен самонапорима. Наново рођени хришћанин кога контролише Свети Дух имаће јасан говор, доследан духовни раст и доносиће одлуке засноване на Божијој речи.

Зато хришћанска духовност подразумева избор да „знамо и растемо“ у нашем свакодневном односу са Господом Исусом Христом предајући се деловању Светог Духа у свом животу. То значи да као верници донесемо избор да наставимо да комуницирамо са Духом кроз исповедање греха (1. Јованова 1:9). Када жалостимо Светог Духа грехом (Ефесцима 4:30; 1. Јованова 1:5-8), подижемо препреке између себе и Бога. Када се предамо деловању Духа, наш однос није прекинут (1. Солуњанима 5:19). Хришћанска духовност је свест о заједници са Христовим Духом, непрекинута телесношћу греха. Хришћанска духовност се изграђује када наново рођени верник донесе доследан избор да се преда служби Светог Духа.Врати се на Српску страну

Шта је хришћанска духовност?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries