settings icon
share icon
Питање

Шта би требало да буде другачије у вези са хришћанским браком?

srpski
Одговор


Основна разлика између хришћанског и нехришћанског брака је у томе да је Христос центар брака. Када је двоје људи уједињено у Христу, њихов циљ је да расту у Христоликости током живота у браку. Нехришћани могу да имају многе циљеве за свој брак, али Христоликост није једна од њих. То не значи да сви хришћани, када се венчају, одмах почну да иду ка овом циљу. Многи млади хришћани чак ни не увиђају да је у ствари ово циљ, али присуство Светог Духа у њима делује са њима, дајући им зрелост тако да им циљ Христоликости постаје све јаснији. Када оба партнера учине да им индивидуални циљ постане да буду више налик Христу, снажан, радостан хришћански брак почиње да се формира.

Хришћански брак почиње разумевањем да Библија даје јасан опис улога мужа и жене – што првенствено налазимо у Ефежанима 5 – и посвећеност у испуњењу ових улога. Муж би требало да преузме вођство у дому (Ефесцима 5:23-26). Ово вођство не би требало да буде диктатура, понижавајуће и сношодљиво, већ у складу са примером Христа који је водио цркву. Христ је волео цркву (Свој народ) са саосећањем, милошћу, опроштајем, поштовањем и несебичношћу. На исти начин, мужеви би требало да воле своје жене.

Жена би требало да се покори свом мужу „као Господу" (Ефежанима 5:22), не зато што треба да му буде подређена, већ зато што каже „покоравајте се један другом у страху пред Христом" (Ефежанима 5:23-24). Поштовање је кључни елемент жеље да се потчини – жена мора да поштује свог мужа као што би мужеви требало да воле своје жене (Ефежанима 5:33). Узајамна љубав, поштовање, и покоравање су камени темељци хришћанског брака. На темељу ова три принципа, и муж и жена ће расти у Христоликости, растући заједно, не одвојено, док свако од њих напредује у побожности.

Још један кључни састојак хришћанског брака је несебичност, која је описана у Филипјанима 2:3-4). Принцип понизности наглашен у овим стиховима је кључан за снажан брак. И муж и жена би требало да ставе потребе свог партнера пре својих, што захтева несебичност која је могућа само путем силе Светог Духа који пребива у њима. Понизност и несебичност нису природне за грешну људску природу. То су особине које само Божији Дух може да произведе, гради, и усавршава у нама. Зато снажне хрићанске бракове карактеришу духовне дисциплине – проучавање Библије, учење библијских стохова напамет, молитва, и медиација о Богу. Када оба партнера практикују ове дисциплине, оба су ојачана и сазревају, што прородно ојачава и даје зрелост браку.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта би требало да буде другачије у вези са хришћанским браком?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries