settings icon
share icon
Питање

Како треба да изгледа хришћански живот?

srpski
Одговор


Хршћански живот би требало да се живи по вери. Вером смо ушли у хришћански живот, и по вери треба да га живимо. Када смо започели хришћански живот долазећи Христу за опроштење грехова, шватили смо да то што тражимо се не може добити ни на један други начин, осим по вери. Ми не можемо да зарадимо наш пут у небо, зато што не постоји ништа што бисмо могли да урадимо, а да то буде довољно. Они који верују да могу да добију вечни живот тако што ће држати правила и прописе—списак забрањених и дозвољених ствари—одричу оно што Библија јасно учи. "Дакле, јасно је да вршењем Закона нико не може постати праведан пред Богом, јер: ‚Праведник ће живети од вере'" (Галатима 3:11). Фарисеји у Исусово време су одбацили Христа зато што им је казао ову истину, да су сва њихова праведна дела безвредна и да само вером у њиховог Месију могу бити спашени.

У Посланици Римљанима прва глава, апостол Павле каже да је еванђеље Исуса Христа сила за спасење, еванђеље које је добра вест за све који верују у Њега за да имају вечни живот. Када уђемо у хршћански живот вером у ову добру вест, видећемо како наша вера расте упознавајући све више и више Бога који нас је спасио. Христово еванђеље нам заправо открива Бога када живимо тако да бисмо му били све ближи сваким даном. У Римљанима 1:17 се каже: "Јер у њему се открива праведност Божија, која се прима вером, и само вером, као што је написано: „Праведник ће живети од вере." «." Тако да, део хришћанског живота је марљиво читање и изучавање Божије Речи, придружено у молитви за разумевање и мудрост и за ближи и интимнији однос са Богом кроз Светог Духа.

Хришћански живот би исто тако требало да буде умирање себи да бисмо могли да живимо по вери. Апостол Павле је казао Галатима: "С Христом сам разапет. Зато не живим више ја, него Христос живи у мени. А живот који сада живим у телу, живим вером у Сина Божијега, који ме је заволео и дао свој живот за мене." (Галатима 2:20). Да смо разапети са Христом означава да сматрамо да је наша стара природа прикована на крст и да ми изабирамо да живимо у новој природи, која је Христова (2. Коринћанима 5:17). Онај који нас је заволео и умро за нас, сада живи у нама, а живот који ми живимо је по вери у Њега. Да живиш хришћански живот значи да се одрекнеш својих жеља, амбиција и славе и да их заменимо Христовим. Ово можемо да направимо само у Његовој снази, вером коју нам је дао по благодати. Део хришћанског живота је да се молимо да стигнемо до тог циља.

Хришћански живот би исто тако требало да се одржи до краја. Јеврејима 10:38-39 говори о овом питању цитирајући старозаветног пророка Авакума: "А мој праведник ће живети од вере, а ако ли одступи, моја душа неће уживати у њему." Бог није задовољан када неко "одступи" од Њега пошто се посветио, али они који живе по вери никада неће одступити, зато што их држи Свети Дух који нас уверава да ћемо продужити са Христом до самог краја (Ефесцима 1:13-14). Писац посланице Јеврејима продужава са објашњењем ове истине у 39. стиху: "А ми нисмо они који одступају на сопствену пропаст, него они који верују да сачувају своју душу." Истински верник је онај који верује до краја.

Тако да, хришћански живот је онај који се живи вером у Бога који нас је спасио, оснажио, запечатио за небо и чијом снагом смо сачувани заувек. Свакодневни живот вере је онај који расте и јача док тражимо Бога кроз Његову Реч, молитву и јединство са другим Хришћанима чији циљ христоликости је сличан нашем.

EnglishВрати се на Српску страну

Како треба да изгледа хришћански живот?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries