settings icon
share icon
Питање

Шта је то хришћанско вођство?

srpski
Одговор


Шта је то хришћанско вођство? Какав треба да буде хришћански вођа? Нема лепшег примера за хришц́анско вођство од нашег Господа Исуса Христа. Изјавио је: "Ја сам добри пастир. Добар пастир полаже свој живот за овце" (Јован 10:11). Управо у овом стиху видимо савршени опис хришц́анског вође. Он је онај који се држи као пастир према "овцама" за које се брине.

Када нас је Исус називао "овце," то није одражавало Његове емоције привржености. Истина је, да су овце најглупље међу свим животињама које су створене. Овца која се отклонила, иако је још увек у границама чујности од стада, постаје дезоријентисана, збуњена, уплашена и неспособна да нађе свој пут назад до стада.

Неспособна да се одбрани од крволочних звери, залутала овца је вероватно једно од најбеспомоћнијих створења. Познато је да су се цела стада оваца удавила током поплава иако су била близу лако доступне обале. Волели ми то или не, када нас Исус назива овцама, оно што Он жели да каже је да без пастира, ми смо беспомоћни.

Пастир је онај који има неколико улога у односу на овце. Он води, храни, брине се, теши, коригује и штити. Пастир Господњег стада води примером побожности и праведности у свом сопственом животу и охрабрује друге да следе његов пример. Наравно, наш крајњи пример —и једини који треба да следимо —је сам Христос. Апостол Павле је ово разумео:: "Угледајте се на мене као што се и ја угледам на Христа" (1 Коринћанима 11:1). Хришћански вођа је онај који следи Христа и инспирише друге да га и они следе.

Хришћански вођа је исто тако онај који храни и негује овце, а истинска "храна за овце" је Божија Реч. И као што пастир води своје овце на најбујније пашњаке за да би расле и развијале се, тако исто и хришћански вођа негује своје стадо једином храном која ће учинити Хришћани да буду снажни и жизнени. Библија—а не психологија или нека друга светска мудрост—је једина храна која може да учини да имамо здраве Хришћане. "… Човек не живи само од хлеба, него од сваке речи која излази из уста Госпоњих" (5. Мојсијева 8:3).

Хришћански вођа такође теши овце, превија њихове ране и прилаже балсам саосећања и љубави. Као велики Пастир Израиљев, сам Господ је обећао да ће: "повијати рањене и крепити слабе" (Језекиљ 34:16). Као Хришћани у свету данас, страдамо од многих повреда нашег духа и имамо потребу за саосећајним вођама који ће носити наше бреме са нама, разументи нас у нашим околностима, имати стрпљење са нама, охрабрити нас у Речи, и донети наше бриге пред Очев трон.

И као што пастир користи свој пастирски штап да повуче овцу назад у обор, тако и хришћански вођа исправља и дисциплинује оне који су му поверени да се брине о њима када застране. Без огорчености или заповедничког тона, већ у "духу кроткости" (Галатима 6:1), они који су у вођству, треба да коригују у складу са библијским принципима. Исправљање или дисциплиновање никада није пријатно искуство за било кога од учесника, али хришћански вођа који не успева у овој области, не показује љубав према онима за које треба да се брине. "Господ кори оног кога воли …" (Приче Соломонове 3:12), и хришћански вођа мора да следи Његов пример.

Последња улога хришћанског вође је да буде заштитник. Пастир који је био слаб у овој области ће ускоро открити да стално губи овце због грабежљиваца који круже около—а понекад се налазе и међу самим стадом. Предатори данас су они који покушавају да примаме овце лажном доктрином, одбацујући Библију као непривлачну и старомодну, неадекватну, нејасну или неразумљиву. Ове лажи се шире од оних на које нас је Исус упозорио: "Чувајте се лажних пророка.Они к вама долазе у овчијем руху, а изнутра су грабежљиви вуци " (Матеј 7:15). Наше вође треба да нас заштите од лажних учења оних који желе да нас отклоне од истине Светог Писма и чињенице да једино Христ је пут спасења.: "Ја сам Пут, Истина и Живот. Нико не долази Оцу осим кроз мене" (Јован 14:6).

Финална реч о хришћанским вођама долази из чланка Џона МакАртура: "Тражи се: Неколико добрих пастира (Треба да зна како да пере ноге)".

" Према плану који је Бог одредио за цркву, вођство је позиција понизне службе љубави. Црковно вођство је служба а не менаџмент. Они које је Бог призвао за службу нису призвани да буду владајући монарси, већ понизни робови; не углађене славне личности, већ радни служитељи. Они који ће водити Божији народ изнад свега треба да покажу пожртвованост, посвећеност, покорство и понизност. Сам Исус нам је дао пример када је устао да опере ноге својим ученицима, посао који су обављали робови најнижег ранга (Јован 13). Ако Господ целог свемира може то да уради, ни један црковни вођа нема право да мисли да је нешто више от тога."

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је то хришћанско вођство?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries